26. 11. 2020

Výměnou radiátoru ušetříte tisíce a provedete ji za pár hodin

Letošní rok se blíží ke svému závěru, proto vás možná překvapí, že i nyní lze jednoduše modernizovat jednu za základních věcí každého domu či bytu – vytápění, přesněji řečeno radiátory. S profesionální firmou a vybavením to lze stihnout i během několika hodin. Navíc je můžete financovat stavebkem a již tuto zimu tak ušetřit příjemnou sumu za energie.

Věděli jste, že efektivita teplovodních radiátorů postupně klesá? Zanáší je totiž usazeniny, které omezují jejich výkon. Přitom mnoho z nás má doma desítky let stará žebrová otopná tělesa vyrobená z litiny. Nejenže již příliš mnohdy netopí a nejsou pěkná, ale i jejich běžné čištění je ve srovnání s moderními deskovými radiátory mnohem náročnější.
Díky výměně vysloužilých otopných těles lze ušetřit i více než čtvrtinu ročních nákladů za vytápění. „Peníze, které máte na stavebku, lze využít prostřednictvím úvěru na účely související s bydlením již během trvání šestileté smlouvy. Díky tomu můžete realizovat stavební úpravy bez zbytečného čekání,“ připomíná Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. Se stavebkem lze přitom financovat nejen výměnu radiátorů, ale například i výstavbu krbových či kachlových kamen, které mohou být výhodnějším řešením třeba oproti elektrickým přímotopům.
V současnosti běžnější deskové radiátory mají v porovnání se žebrovými variantami hned několik předností. Rychleji se zahřívají a zároveň v případě vypnutí rychleji chladnou, což přispívá k tepelné pohodě. Vedle ohřevu vzduchu také vydávají mnohem více sálavého tepla. To působí přímo a jeho pohodu známe třeba z krbových kamen.
Proč ne teď?
Pro mnohé je to možná překvapení, ale právě nyní může být vhodný čas na výměnu radiátorů. Existují totiž vhodné modely, které lze napojit na původní rozvody, aniž byste museli provádět náročné stavební práce. Taková výměna zabere profesionální firmě méně než den, takže ji lze zvládnout i v chladném počasí a bez zbytečných obtěžujících stavebních úprav.
Oproti minulosti nabízí současný trh nepřeberné množství provedení i barev topných těles. Ty se proto mohou stát stylovým doplňkem vašeho interiéru, který se tak posune na novou úroveň. Díky výměně starých radiátorů nejenže ušetříte za energie a zvýšíte efektivitu svého vytápění, ale také snížíte ekologickou stopu svého bydlení.