26. 04. 2022

Za měsíc je nutné zaplatit daň z nemovitých věcí, 5 měst upravilo koeficienty

Vlastníci nemovitostí musí do konce května zaplatit daň z nemovitých věcí pro rok 2022. Pro rok 2022 změnilo koeficienty 5 okresních měst – Olomouc, Plzeň, Rakovník, Jičín a Rychnov nad Kněžnou. Daň musí zaplatit i lidé, kteří nemovitost prodali v prvních měsících letošního roku. Lidé, kteří si koupili nemovitost na hypotéku, nejsou při platbě daně z nemovitých věcí nijak zvýhodněni. Za celý rok 2022 platí daň majitelé zapsaní v katastru nemovitostí k 1. lednu.

Daň z nemovitých věcí patří mezi majetkové daně, kdy vlastníci nemovitostí platí daň z domu, pozemku nebo bytu a je specifická tím, že se platí dopředu. Zatímco daňové přiznání se podává pouze v prvním roce a v následujících letech pouze při změně rozhodných skutečností, platit se daň z nemovitých věcí musí každoročně. „Do konce května platí daň z nemovitých věcí v plné výši daňoví poplatníci, jejichž daňová povinnost je nižší než 5 tisíc korun, při vyšší daňové povinnosti je možné platit daň ve dvou stejně vysokých splátkách, a to do konce května a konce listopadu,“ vysvětluje Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Družstevníci daň neplatí

Daň z nemovitých věcí platí majitelé nemovitosti zapsaní v katastru nemovitostí. V praxi to znamená, že daň z nemovitých věcí neplatí ani nájemci ani lidé žijící v družstevních bytech. Často jsou majiteli nemovitosti manželé, v takovém případě plní daňové povinnosti jeden z nich v plné výši. „Pronajímatelé zpravidla zohlední platbu daně z nemovitých věcí v nájemném a stejně tak družstvo obvykle platbu daně rozpočítává mezi své členy,“ dodává Gabriela Ivanco.

Výpočet daně z nemovitých věcí

Daň z nemovitých věcí se skládá z dílčí daně z pozemků a dílčí daně ze staveb a jednotek. Sazba daně za m2 se liší v závislosti na tom, o jaký typ pozemku nebo stavby se jedná. Následně se násobí vypočtená částka příslušnými koeficienty, které se v jednotlivých městech liší. Vyšší koeficienty jsou ve větších městech. V praxi tedy platí občané v různých městech země za stejně veliký byt různě vysokou daň z nemovitých věcí. „Například u jednopokojového bytu o výměře 34 m2 činí daň z nemovitých věcí v Uherském Hradišti 588 Kč, u menších bytů tedy roční daň nepřesahuje tisícikorunu,“ vypočítává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Automatická změna výše daně

V případě, že dojde ke změně místního koeficientu, potom není nutné podávat znovu daňové přiznání, pro rok 2022 došlo ke zvýšení místního koeficientu třeba v Olomouci. Při zvýšení koeficientu daň z nemovitých věcí finanční úřady samy přepočítají a zohlední v zasílané poštovní poukázce. Občané, kteří mají více nemovitostí v různých krajích v ČR, platí daň na více účtů, neboť dostanou do schránky více poštovních poukázek. „Většina vlastníků nemovitosti platí daň právě na základě obdržené poštovní poukázky, které finanční úřady zasílají automaticky,“ sděluje Gabriela Ivanco.

Splátka hypotéky daň nesnižuje

Lidé, kteří si koupili nemovitost na hypotéku, nejsou při platbě daně z nemovitých věcí nijak zvýhodněni. Pravidelné splácení hypotéky tedy přináší při splnění zákonných podmínek pouze úsporu na dani z příjmu fyzických osob, na dani z nemovitých věcí nikoliv. „Rovněž na výši daňové povinnosti nemá vliv, zdali vlastník předmětnou nemovitost koupil, zdědil nebo obdržel darem,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.