Zájem o rekreační nemovitosti k trvalému obývání roste. Rekonstruovat je lze i s pomocí stavebka

Aktuální situace kolem pandemie koronaviru ještě více posiluje českou národní zálibu v chalupaření a pobytu v přírodě. Zároveň také díky nedostupnosti bydlení, roste obliba pořizování rekreačních objektů se záměrem celoročního obývání. Kdo chce na jejich rekonstrukci využít stavebko, musí si však už při koupi pohlídat několik klíčových kritérií.

Chaty, chalupy, ale třeba i apartmány v horských oblastech jsou mezi Čechy velmi oblíbenou investicí. „Téměř dvě třetiny těch, kdo bydlí ve větším městě a žádný rekreační objekt zatím nevlastní, uvažovalo už v zimě o jeho koupi. Aktuální situace k tomu navíc přímo vybízí. Nejen, že se většina dovolených tráví v tuzemsku, ale také hrozba opakující se karantény tento trend ještě umocnila. Zájem o chaty a chalupy tak meziročně vzrostl o 13 %,“ uvádí Lukáš Kopecký, ředitel PR a marketingu Raiffeisen stavební spořitelny.[1]
Rostoucí zájem potvrzuje také zkušenost realitních kanceláří.
„Změna je v posledních měsících v souvislosti s opatřeními kolem koronaviru patrná. Na inzerát na prodej chaty nebo chalupy v atraktivní lokalitě se ozve i stovka zájemců,“ uvádí Martin Březina, makléř z realitní kanceláře RE/MAX Alfa. A dodává, že investice do rekreační nemovitosti je v současné době pro mnohé paradoxně způsob, jak ušetřit. „Rodiny, kterým finanční situace neumožňuje pořídit si vlastní dům se zahradou, řeší nyní častěji situaci koupí nějaké levnější rekreační nemovitosti a počítají s její postupnou rekonstrukcí,“ vysvětluje.
Kdo kupuje chatu nebo chalupu se záměrem ji časem obývat celoročně, měl by si pohlídat několik klíčových parametrů. Samozřejmostí by vždy měla být otázka celoročního vytápění, přístupu k pitné vodě, kanalizaci či elektřině. Myslet je ale potřeba také na detaily, jako například na dostupnost veřejné dopravy či občanskou vybavenost okolí.
„I na pořízení a rekonstrukci rekreační nemovitosti lze za určitých okolností využít úvěr ze stavebního spoření. Základní podmínkou ale je, že musí jít o budovu trvalého charakteru, tedy takovou, které katastr nemovitostí přidělil číslo popisné,“ vysvětluje Lukáš Kopecký.
[1] Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 1 000 respondentů.