29. 06. 2022

Zájem o rekreační objekty meziročně klesl o 23 procent. Chaty a chalupy už v kurzu nejsou

V minulých letech byl zájem o chaty a chalupy enormní. Letošní léto je však ve znamení zahraniční dovolené. Důvodem je rozvolnění proticovidových opatření, touha po normální dovolené, ale i drahý stavební materiál na výstavbu rekreačního objektu.

Chaty a chalupy ke koupi momentálně lidé ve svém hledáčku nemají. Po cca dvou letech tak skončil boom, který zapříčinily časté lockdowny, karantény a zavřená školská zařízení. Letošní léto mnozí chtějí trávit mimo Českou republiku. Podle našich dat teď v kurzu rekreační objekty ke koupi moc nejsou,“ říká Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

Podle dat realitního portálu Videobydlení.cz klesl oproti loňskému roku zájem o různé rekreační nemovitosti o 23 procent. Mnoho chat a chalup zůstalo rozestavěno a stavba se prodloužila. Důvodem je drahý stavební materiál a rostoucí inflace.

Lidé raději nechají rozestavěné své chaty, než aby přiškrtili rodinný rozpočet někde jinde. Stavba chaty je zbytná záležitost, bez které se člověk obejde. Když se výstavba rekreačního objektu protáhne třeba i o dva roky, nikomu to extrémně vadit nebude a náklady budou třeba nižší,“ vysvětluje Jakub Veverka.

Navíc po dvou letech střídavých lockdownů a omezení chtějí lidé konečně k moři, a to i ti kteří s v době pandemie koronaviru báli vycestovat. Léto na chatě tedy vystřídá léto u moře.

V současné době je v nabídce portálu Videobydleni.cz přes 800 chat a chalup k prodeji. Je to více než 28% nárůst oproti minulému roku,“ upřesňuje Veverka.

REKLAMA

Na českém trhu nastává zajímavý trend pořízení rekreačních objektů v zahraničí. Nejčastěji jde o Chorvatsko a Španělsko, kde se ceny těchto objektů pohybují na úrovni průměrného bytu 2+1 v Praze a ještě jsou schopny vytvořit zajímavější výnos z hlediska dalšího pronájmu.

Možnost cestovat přes hranice ochladilo poptávku po vlastní chalupě v ČR, což nyní způsobuje zatím lehký pokles nabídkových cen méně kvalitních chat a chalup o 5-8 %. Jedná se především o chalupy bez vodovodu, kanalizace a v méně turisticky zajímavých lokalitách. K tomuto trendu nyní přispívá i horší dostupnost financování.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu