06. 05. 2020

Zájem o úvěry ČMSS ani v dubnu nepolevil

ČMSS v dubnu poskytla úvěry a meziúvěry ze stavebního spoření v objemu téměř dvě miliardy korun. Současná situace tak zatím na zájem o úvěry od Lišky nedopadá, meziročně vzrostl objem poskytnutých úvěrů o čtvrtinu.

Jarní stavební sezóna je v plném proudu. „Češi chtějí stavět i rekonstruovat a současná situace je zatím zjevně nijak zásadně neomezuje. Objem poskytnutých úvěrů samozřejmě na vzniklou situaci reaguje se zpožděním, nicméně dubnová data jsou i tak pro nás příjemným zjištěním,“ komentoval dubnový zájem o úvěry předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.
Největší domácí stavební spořitelna poskytla v dubnu úvěry v objemu 1,96 miliardy korun, ve stejném měsíci loňského roku to bylo 1,55 miliardy, meziroční dubnový růst tedy dosáhl 26 procent. Za celé první čtyři měsíce poskytla Liška úvěry v objemu 7,6 miliardy, meziročně o 23 procent více.
„Původně jsme počítali s tím, že letošní úvěrový trh poroste a čísla za čtyři měsíce roku tyto prognózy potvrzují. Samozřejmě lze očekávat, že v dalších měsících už se aktuální situace projeví poklesem zájmu o úvěry,“ vysvětluje Tomáš Kořínek. Zároveň je ale vidět, že obyvatelé České republiky chtějí i nadále bydlet v lepším a chtějí si pořizovat nové bydlení nebo to starší vylepšovat. „Proto věřím, že v oblasti bydlení bude dopad na naše klienty jen omezený
a dočasný,“
uzavřel Tomáš Kořínek.