06. 04. 2020

Zájem o úvěry v ČMSS do března rostl o pětinu, co bude dál?

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) poskytla o 22 % více úvěrů než v minulém roce. Potvrdila se tak původní očekávání o pozitivním letošním vývoji, zároveň zůstal stabilní zájem o stavební spoření. Události posledních týdnů nicméně povedou k ochlazení poptávky, která se projeví ve 2. čtvrtletí.

ČMSS poskytla v 1. čtvrtletí letošního roku více než 4200 úvěrů a meziúvěrů ze stavebního spoření v objemu 5,6 miliardy korun. Meziročně to představovalo nárůst o 22 %. „Začátek roku potvrdil naše optimistické předpoklady. Úvěry ze stavebního spoření mají na trhu pevné místo, při pořízení bydlení jsou plnohodnotnou alternativou k hypotéce a nezastupitelnou roli mají při financování rekonstrukcí. Teď je ale na prvním místě zdraví našich klientů a zaměstnanců i jejich blízkých, obchod počká,“ uvádí předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.
„Český bytový fond je stále zastaralý, zhruba polovina domácností chce své bydlení vylepšovat. A počítali jsme i s oživením trhu s novými nemovitostmi,“ dodal Tomáš Kořínek. „Samozřejmě ale události posledních týdnů povedou k poklesu zájmu, ten je u úvěrů pozvolnější a projeví se naplno až ve 2. čtvrtletí. V tuto chvíli zatím nelze odhadovat, k jak velkému poklesu trhu dojde. Bude záležet především na tom, jak dlouho současná opatření potrvají a kolik klientů zasáhnou,“ dodal Tomáš Kořínek.
Rovněž zájem o nové smlouvy o stavebním spoření se na začátku roku vyvíjel podle optimistického očekávání mírného růstu. Stavební spořitelny loni uzavřely nejvíce spořicích smluv za posledních 5 let a letos ČMSS předpokládala další mírný růst. „Ve smlouvách je vidět pokles rychleji a zasáhl už výsledky 1. čtvrtletí, došlo k poklesu o čtvrtinu. Přesto je téměř 38 tisíc uzavřených smluv při současném vývoji velmi dobrým výsledkem,“ podotkl Tomáš Kořínek.
Dlouhodobě by dopad na trh stavebního spoření neměl být příliš zásadní. „Stavební spoření už v minulosti při propadech finančních i akciových trhů prokázalo, že je bezpečným přístavem. Je to stabilní a zabezpečený produkt, který je vůči externím negativním vlivů téměř imunní. Peníze klientů i jejich výnos jsou v bezpečí a garantovány,“ vysvětlil Tomáš Kořínek.
Celkový objem cílových částek nově uzavřených smluv dosáhl v 1. čtvrtletí 14,2 miliardy korun, průměrná výše cílové částky činí 376 tisíc. ČMSS měla ke konci března uzavřeno více než
1,3 milionu smluv.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek