EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Ceny nemovitostí vzrostly loni o více než 10 procent

 

V loňském roce zdražily všechny typy rezidenčních nemovitostí. Ceny bytů vzrostly o 11 procentních bodů, pozemky o 10,7 procentního bodu a pozemky o 4,7 procentního bodu. Vyplývá to z údajů HB Indexu.

Loading



 

Rekordní meziroční nárůst ceny bytů o 11 procentních bodů byl tažen především byty v Praze, Brně, Olomouci a ve Středočeském kraji. „Za zmínku stojí fakt, že ceny starších panelových bytů rostly více než v případě cihlových. Na trhu roste zájem především o byty pro rodinu (3+kk, 3+1). Svého vrcholu v posledním čtvrtletí dosáhly i prodeje novostaveb. Developeři prodali za celý loňský přibližně 6 500 bytů, což představuje oproti předchozímu roku mírný pokles. Způsobil ho ale nedostatek nabídky. Velká část nových bytů se kupuje čistě na investici. V Praze je to podle odhadů až 30 %,“ uvedl Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Ceny rodinných domů rostly mezičtvrtletně nejvíce za poslední dva roky. „I tak bylo tempo jejich růstu oproti cenám bytů a pozemků méně než poloviční. U nové výstavby domů převažuje ta individuální prováděná svépomocí a dodavatelským způsobem,“ říká Petr Němeček.

Trh s pozemky již z větší části akceptoval skokový nárůst kvůli zvýšení DPH na pozemky a má za sebou nejvyšší kvartální nárůst od dob vzniku HB INDEXu, 4,2 procentního bodu. Poptávka po pozemcích na konci roku mírně rostla. Jejím tahounem je zvyšující se výstavba. Největší zájem převažuje u lokalit v okolí velkých měst a překvapivě u levnějších pozemků bez kompletních veřejných sítí. Nabízejí totiž nižší cenu,“ uzavřel Petr Němeček.
Zdroj : Tisková zpráva Hypoteční banka

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *