EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

20. 12. 2017

0 komentářů

Subjekty:
GOLEM FINANCE

Hypotéky zdražují. Ve výsledcích to vidět zatím není. ČNB bude zítra jednat o sazbách

 

Poslední týden před Vánoci je nabitý důležitými daty a událostmi. Známe výsledky hypotečních bank i stavebních spořitelen. Ve čtvrtek navíc bude zasedat ČNB a bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Půjdou sazby nahoru?

Loading



 


Dnes byly zveřejněny listopadové výsledky hypotečních bank. Banky za uplynulý měsíc poskytly 9466 hypotečních úvěrů (y/y -34,2 %) v celkovém objemu 19,460 mld. Kč (y/y – 34,4 %). Oproti loňskému listopadu došlo k zásadnímu poklesu jak počtu (-34,2 %), tak objemu sjednaných hypoték (34,4 %). Loňský listopad byl však extrémní. V prosinci loňského roku se v souvislosti s novým zákonem o spotřebitelském úvěru měnily podmínky poskytování hypoték a banky i klienti to chtěli stihnout ještě před touto změnou. Z dlouhodobější perspektivy jsou aktuální výsledky opět vysoce nadprůměrné, jak ilustruje následující graf.
 „Do konce roku zbývá jediný měsíc a je celkem evidentní, že v letošním roce banky zůstanou těsně pod loňskými výsledky. Celkový objem hypoték letos očekáváme na úrovni 227 miliard Kč. Loni to bylo 229 mld. Kč. Rozdíl je prakticky minimální a jak z pohledu bank, tak hypotečních zprostředkovatelů se jedná o nadmíru úspěšný rok,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.
Hypotéky zdražují. ČNB bude ve čtvrtek opět rozhodovat o sazbách
To co indikovaly naše indexy nabídkových sazeb GOFI se stává realitou. Hypotéky výrazně podražily. Průměrná úroková sazba v listopadu sjednaných hypoték činila 2,15 %. Oproti říjnu hodnota FINCENTRUM HYPOINDEXu vzrostla o 5 bazických bodů a v meziročním srovnání se nyní hypotéky sjednávají se sazbou o 0,38 p.b. vyšší.
Bankovní radu ČNB čeká ve čtvrtek zasedání, kde bude rozhodovat o výši základních úrokových sazeb. 2/3 analytiků oslovených agenturou Bloomberg se domnívá, že tentokrát na zvýšení sazeb nedojde, protože hospodářský růst i inflace jsou vesměs v souladu s prognózami ČNB. 1/3 se domnívá, že by sazby mohly vzrůst o 0,25 p.b. Sazby i dle našeho odhadu nejspíše zůstanou na stávající úrovni. Ale ani případné zvýšení sazeb o čtvrtprocentní bod není pro hypotéky z krátkodobého pohledu až zase tak zásadní. Sazby hypoték jsou ovlivňovány sazbami ČNB nepřímo a k růstu sazeb nyní dochází vlivem dalších tržních faktorů. Nicméně důležité toto rozhodnutí je z dlouhodobého pohledu, ve kterém ČNB už uvažuje o postupném navýšení sazeb až ke 2 procentům.
I když korelace sazeb hypotéky a sazeb ČNB je nepřímá a probíhá s určitým zpožděním, lze očekávat, že při sazbách ČNB okolo zamýšlených 2 procent by se sazby hypoték pohybovaly okolo 4 procent. Je evidentní, že dopad takto rychlého růstu na klienty, by mohl být poměrně tvrdý.
Zájem o stavební spoření rychle roste
Kromě hypoték jsou k dispozici také výsledky stavebního spoření. Stavebním spořitelnám se nadmíru daří v uzavírání nových smluv. Těch v listopadu uzavřely 45 843 ks, což je o 44 % více než loni a jedná se o nejvyšší výsledek za posledních 17 měsíců. Celková cílová částka sjednaných smluv činí 16,828 mld. Kč (y/y +28,6 %).
V úvěrové oblasti výsledky už nejsou takové, jako v první polovině roku. Spořitelny v listopadu sjednaly 5 802 úvěrů, což je meziročně o 29,1 % méně a celkový objem úvěrů meziročně poklesl o 14,4 % na 5,107 mld. Kč. Pozitivní je pokračující růst průměrné výše úvěru, která se už vyšplhala na rekordních 880 214 Kč (y/y +151 755 Kč).
 
Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoindex.cz, Stavebky.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *