EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

08. 01. 2018

0 komentářů

Subjekty:
EKOSPOL

České stavebnictví na konci loňského roku brzdilo růst, bytová výstavba opět klesala

 

České stavebnictví na konci loňského roku neudrželo tempo růstu ze začátku roku a postupně zpomalovalo růst. Stavební produkce v listopadu reálně meziročně vzrostla o 1,9 procenta, což je však v porovnání s předchozím měsícem pouze poloviční růst. Do záporných čísel se dostala bytová výstavba. V předposledním loňském měsíci zahájily stavební firmy podle aktuální dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně o 3,1 procenta méně bytů. Pokud se podíváme pouze na bytové domy, tak byl propad zahájené výstavby dokonce více než čtyřicetiprocentní (40,3 procenta).

Loading



 


ČSÚ uvádí, že se v listopadu zahájila stavba celkem 2594 nových bytů, drtivá většina se však začala stavět v regionech mimo hlavní město. V Praze se v jedenáctém měsíci roku začalo stavět pouhých 88 nových bytů, z toho jen 14 v bytových domech. Nejvíce nových bytů začaly stavební firmy stavět ve Středočeském kraji, jen v listopadu jich bylo 774. Od začátku roku se jen ve středních Čechách začalo stavět takřka šest tisíc (5962) nových bytů, což je skoro dvojnásobek toho, co v hlavním městě (3171 zahájených nových bytů).
Hlavní město tak díky liknavému přístupu stavebních úřadů a neaktualizovanému územnímu plánu nejspíš definitivně přišlo o pozici v čele nejvíce se rozvíjejících regionů v Česku. Kromě Středočeského kraje ji loni předstihl také kraj Jihomoravský (3711 zahájených nových bytů).
Letošní rok přinesl změnu v tom, že začala platit novela stavebního zákona umožňující sloučit stavební proces do jednoho koordinovaného řízení. Menším stavitelům má také ulehčit s papírováním. Novela je zcela jistě krokem dobrým směrem jak se vypořádat s českým legislativním Kocourkovem, který se vyznačuje nejsložitějším stavebním právem v zemích EU. Zda českému stavebnictví opravdu uleví a investorům uvolní ruce k rychlejší výstavbě, však ukáží teprve až další měsíce.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *