EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

12. 03. 2018

0 komentářů

Splácení dluhů loni zpomalilo

 

V roce 2017 klesla průměrná částka, kterou z nesplacených pohledávek dlužníci hradí, o 14 % na 2 088 Kč. Ačkoliv se platební morálka zadlužených Čechů od roku 2014 do loňského roku zlepšovala, podle odborníků ze sektoru inkasa pohledávek je aktuálně na svém maximu a výhledově očekávají pokles. Nejvyšší úspěšnost splácení dluhů mají obyvatelé Prahy, nejhůře pak na tom jsou lidé z Jihočeského kraje. Vyplývá to z celoročních statistik inkasní agentury EOS KSI.

Loading



 


Průměrná realizovaná splátka závazku klesla loni o 340 Kč. K mírnému zlepšení došlo u žen. „Ačkoliv u některých dlužníků loni narostla schopnost a ochota uhradit svůj dluh najednou, celkově splácení pohledávek mírně zpomalilo. Vysvětlujeme si to tím, že platební morálka loni narazila na své maximum. V letošním roce očekáváme spíše klesající tendenci. Situaci Čechů ovlivní jak růst úrokových sazeb, tak postupné zvolňování tempa ekonomiky,“ hodnotí Vladimír Vachel, jednatel inkasní agentury EOS KSI.
Výrazné rozdíly jsou napříč dlužníky z různých krajů České republiky. V ochotě domluvit se na platbách propadají zejména dlužníci z Karlovarského a Moravskoslezského kraje. Zde je vůle sjednat dohodu nižší až o čtvrtinu oproti průměru ostatních krajů.
Nejlepší disciplína v následném dodržení takto sjednaných splátkových dohod je v Praze a na Vysočině (38 % dlužníků zde dodržuje splátkové dohody) oproti nejhorší morálce ze Zlínského (26 %) a Jihočeského kraje (25 %). Prvenství zůstává Praze i ve výši realizovaných splátek (průměrná úhrada je 2 282 Kč), naopak nejnižší splátky jsou ochotni hradit obyvatelé Libereckého kraje (průměrná úhrada je 1 781 Kč).
„Domácnosti i firmy by se měly připravovat na možný pokles ekonomiky, a tedy i zhoršení jejich situace. Podnikům radíme si své pohledávky zajistit co nejdříve. Dlužníkům naopak doporučujeme nové závazky přijímat jen velmi obezřetně a ty stávající vyrovnávat po větších částkách. Zejména je vhodné vytvářet rezervy pro případ poklesu příjmů,“ uzavírá Vladimír Vachel.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *