EUR 24.710

USD 22.791

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.710

USD 22.791

29. 01. 2019

0 komentářů

Průzkum společnosti Colliers poukazuje na přehřívání trhu s nemovitostmi v regionu CEE-6

 

Společnost Colliers International ve své nejnovější výzkumné zprávě nazvané Efekt Ikarova pádu na stavebních trzích regionu CEE (CEE construction markets: The Icarus effect) popisuje situaci na stavebních trzích v České republice a dalších zemích střední a východní Evropy, kde ve velké míře dochází k přehřívání. Míra výstavby kancelářských a průmyslových nemovitostí se pohybuje na cyklických maximech a indikátory ekonomického sentimentu naznačují mírné oslabení přílivu nových zakázek v nadcházejících šesti měsících.

Loading



 


Specialista výzkumu Colliers pro region CEE Mark Robinson vysvětluje: „Podle řecké mytologie vylétl Ikaros příliš blízko slunci, které roztavilo jeho křídla z vosku, a tak se zřítil do moře. Tuto analogii můžeme aplikovat i na současnou situaci stavebních trhů střední a východní Evropy. Ukazatele ekonomického sentimentu naznačují, že svého vrcholu již dosáhla většina zemí CEE. Při bližším zaměření na okolnosti dosažení vrcholu posledního cyklu z let 2007 až 2008 je patrné, že právě vývoj výše stavebních nákladů a cen umožnil predikovat propad ještě předtím, než došlo ke globální finanční krizi mezi roky 2008 a 2009.“
Data společnosti Colliers International ukazují, že poměr probíhající kancelářské výstavby vůči již dokončeným prostorám se v metropolích regionu CEE-6 od doby, kdy byl na svém cyklickém minimu (v letech 2012 až 2013), zdvojnásobil, zatímco současná 10% úroveň v Praze se blíží cyklickému maximu. Situace poměru probíhající průmyslové výstavby k již existující zástavbě se vykresluje v podobném světle, jako na trhu s kancelářemi. V šesti hlavních městech zemí střední a východní Evropy procenta růstu na počátku cyklu začínala na 0–2 % v roce 2013 a na konci druhého kvartálu roku 2018 ve Varšavě, Praze a Budapešti končila na 5–6 %.
Údaje Colliers jsou v souladu s daty Evropských strukturálních a investičních fondů (EU ESI). Celková prognóza ekonomického sentimentu EU ESI pro region CEE-6 vydávaná na měsíční bázi se vyznačuje přesností dat ohledně přílivu nových zakázek v šestiměsíčním horizontu: každý pokles sentimentu od roku 2007 trvající déle než tři měsíce předpovídal zpomalení stavební aktivity, které se v následujícím půlroce projevilo.
Celková prognóza ekonomického sentimentu ukazuje, že optimismus v regionu CEE-6 byl na vrcholu v únoru roku 2018, v ČR pak o něco později – v dubnu 2018. Vrcholu sentimentu ohledně stavebních zakázek bylo shodně dosaženo v srpnu 2018. Česká republika se od té doby svým sentimentem držela u vrcholu, ale v kontextu celkové ekonomické situace začali být tuzemští respondenti výzkumu od dubna 2018 již převážně pesimističtí. Vypadá to tedy na mírné zpomalení stavební aktivity v dalších šesti měsících.
I některé z ukazatelů na straně nabídky nyní zdánlivě vzdorují gravitaci, a naznačují tak potenciální budoucí problémy na stavebním trhu v České republice i mimo ni. Podle průzkumu je nyní hlavní překážkou výstavby v celém regionu nedostatek pracovní síly. Míra nezaměstnanosti v České republice na úrovni 2,2 % v říjnu 2018 je stále nejnižší v celé Evropské unii a vzhledem k tomu stále častěji na stavbách pracují zaměstnanci ze zahraničí.
Podle Eurostatu vede tato situace na trhu práce ke skokovému nárůstu mezd ve stavebnictví v celém regionu již od roku 2015. Inflace mezd spolu s nedostatkem pracovníků mezi roky 2006 a 2007 byly předzvěstí stagnace stavebního trhu v důsledku globální krize na trzích zemí CEE-6 i zbytku Unie, ke které došlo v roce 2008. Pokud lze věřit učebnicím ekonomie, je zde souvislost mezi nedostatkem pracovní síly, nárůstem mezd a poklesem výstavby a silnou poptávkou tlačící nahoru náklady na práci. Vyšší náklady na pracovní sílu odrazují menší developery od realizace projektů, takže dochází ke snižování objemu zakázek. Ten v České republice cyklického vrcholu dosáhl naposledy v březnu roku 2008.
„Aktuální cyklus se příliš neliší od období 2007–2008. Úroveň sentimentu v oblasti nedostatku pracovní síly na stavebním trhu podle EU ESI převyšuje tu z roku 2008 – a to jak v zemích regionu CEE-6, tak celé Evropské unii i v Německu. Ikarova troufalost ho bohužel zanesla až příliš blízko k Slunci – a to by se nyní mohlo stát i na středoevropském nemovitostním trhu,” uzavírají autoři reportu.
Tisková zpráva Colliers International
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 05. 2024

Rizika špatně nastavené ceny prodávané nemovitosti

Nastavení správné prodejní ceny nemovitosti je naprosto klíčovým krokem v celém procesu prodeje. Ovlivňuje nejen to, jak rychle byt či dům prodáte, ale i to, kolik peněz ve výsledku získáte. Když cenu nastavíte adekvátně, budete mít dostatek zájemců a prodáte relativně rychle, v opačném případě si na kupce počkáte měsíce či roky, a budete muset postupně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 05. 2024

Nový stavební zákon pod lupou

Nový stavební zákon bude pro všechny typy staveb účinný od 1. července 2024. Jedním ze zamýšlených cílů nové úpravy bylo stavebníkům ulevit a také zrychlit celý povolovací proces. Zaměřme se na novinku v podobě jednotného řízení o povolení záměru – v čem skutečně stavebníkům usnadní život a s jakými úskalími je třeba počítat?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *