EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 05. 2024

0 komentářů

Rizika špatně nastavené ceny prodávané nemovitosti

 

Nastavení správné prodejní ceny nemovitosti je naprosto klíčovým krokem v celém procesu prodeje. Ovlivňuje nejen to, jak rychle byt či dům prodáte, ale i to, kolik peněz ve výsledku získáte. Když cenu nastavíte adekvátně, budete mít dostatek zájemců a prodáte relativně rychle, v opačném případě si na kupce počkáte měsíce či roky, a budete muset postupně zlevňovat. A to i pod férovou cenu nemovitosti.

Loading



 

Například loni se v průměru první inzerovaná nabídková cena nemovitosti a reálná prodejní cena lišily v ČR u bytů v průměru o více jak 8,4 %, u domů to bylo dokonce 11,37 %. Nejvyšší slevy, v průměru 10,56 %, dávali majitelé bytů v Libereckém kraji. U domů byl rozdíl mezí první nabídkou a skutečnou prodejní cenou největší v Karlovarském kraji a na Vysočině, kde činil bezmála 14 %. Vyplývá to z analýz společnosti Valuo.

Průměrná sleva u bytů přesáhla 330 000 korun, u domů to bylo téměř 770 000. Prodávající inzerovali byty v průměru přes 100 dnů a nabídky domů byly v nabídce realitních portálů dokonce přes 4 měsíce, než došlo k prodeji.

Všichni víme, jak se vypočítává průměr. Tato statistika tak zákonitě zahrnuje nemovitosti, kde byly slevy i doba do prodeje výrazně větší než průměrná hodnota, a v mnoha případech to bylo právě kvůli nesprávně nastavené prodejní ceně.

Proč je tak důležité nastavit prodejní cenu nemovitosti hned na začátku správně?

REKLAMA

Atraktivita pro kupující

Adekvátní cena přitahuje více potenciálních kupců. Když je cena příliš vysoká, mnoho zájemců to na první pohled odradí ještě před tím, než si nemovitost prohlédnou. Férový přístup k nacenění může posílit důvěru kupujících, usnadnit jednání a vést k úspěšnému uzavření prodeje. Na druhou stranu, příliš nízká cena může vést k podezření, že s nemovitostí něco není v pořádku.

Rychlost prodeje

Realisticky stanovená cena může výrazně zkrátit dobu prodeje. Nemovitosti naceněné správně obvykle najdou kupce rychleji. Čas je extrémně důležitý zejména pro majitele, kteří potřebují peníze rychle, aby například vyřešili složitou životní situaci. S protahujícím se prodejem se finanční problémy mohou hromadit.

Maximální zisk

Stanovením správné ceny lze maximalizovat zisk z prodeje. Příliš vysoká cena prodlužuje prodej a nutí zlevňovat. Když kupující v inzerátech uvidí, že jste šli s cenou už jednou, nebo dokonce vícekrát dolů, řeknou si o další slevu. A nebudou se držet zkrátka. Naopak, realistická cena může vyvolat větší zájem, a dokonce vést k vyšší konečné prodejní ceně, protože se bude o nemovitost „přetahovat“ více zájemců. Jako prodávající budete mít mnohem silnější pozici.

Komplikace s financováním

Když banky poskytují kupujícím hypotéku, provádějí vlastní hodnocení nemovitosti a stanovují její odhadní cenu. A výše přidělovaného úvěru je vztažena k této odhadní ceně. Pokud se tedy bude kupní a odhadní cena výrazně lišit, běžný kupující, co potřebuje hypotékou financovat třeba 80 % ceny, nemusí dosáhnout na dostatečně vysoký úvěr. Budete tedy „odsouzeni“ k čekání na investora s hotovostí, který se ale bude snažit cenu logicky stlačit co nejníže.

Stanovit prodejní cenu správně je komplexní úkol. Je potřeba znát detailně daný region a jeho cenové mapy pro konkrétní typy nemovitostí. Někdy se mohou ceny nemovitosti lišit o statisíce i na koncích jedné ulice. Potřebujete také vědět, jak se aktuálně vyvíjí poptávka kupujících.

Vyplatí se proto nechat si nejen při stanovení vhodné prodejní ceny, ale i s celým prodejem nemovitosti pomoct kvalitním realitním odborníkem. Ten bude přesně vědět, jak se ceny u podobných nemovitostí ve vašem regionu pohybují. A také ví, jak cenu nastavit takticky pro jednání s kupujícími. Skutečně kvalitní „realiťák“ bude mít i vlastní databázi potenciálních kupců, které přímo osloví. Cena jeho služeb bude přitom jen zlomkem toho, o co byste mohli kvůli špatně nastavené ceně mohli přijít.

Marek Macura, jednatel společnosti BO! holding

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

Nájmy stále rostou, v Brně i o deset procent

Ceny nájmů byly v letošním druhém kvartálu meziročně vyšší o stovky korun. Například byt o rozloze 1+1 v hlavním městě bylo možné pronajmout o 398 korun (3 %) dráž než loni touto dobou. V případě bytu 1+1 v Brně dle meziročního srovnání byty zdražily o 10 procent. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

26. 07. 2024

drahé bydlení v Praze

Jak moc je drahé bydlení v Praze a jak moc na venkově

Bydlení v hlavním městě je drahé a stále dražší. V různých statistikách vychází Praha jako jedna z nejdražších metropolí v Evropě. Na nákup nového bydlení potřebujete až 25 ročních platů a splátka hypotéky může vylézt až k 50 000 měsíčně, a to při nákupu nového bytu 3+1. U starších bytů je to levnější, ale i […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *