EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

11. 03. 2019

0 komentářů

Vyšší náklady na bydlení ženou inflaci vzhůru

 

Po lednovém skoku, kdy se inflace dostala na 2,5 %, její růst pokračoval – podle očekávání – i v únoru. Tentokrát se dostala už na 2,7 % a znovu se tak vzdálila cíli centrální banky, nicméně stále zůstává v jejím tolerančním pásmu. 

Loading



 


Za únorovým zvýšením cen můžeme najít především potraviny a sezónně dražší rekreace. Pokračující výprodeje naproti tomu zlevnily oblečení a obuv, méně utratili spotřebitelé i za alkohol.
Pokud se podíváme, co táhne meziroční inflaci nahoru, nalezneme zcela nepřekvapivě, že za polovinu současné inflace „vděčíme“ rostoucím nákladům na bydlení. Nájemným počínaje, energiemi a vodou konče. Zvlášť silný je přitom nárůst cen elektřiny, která je nyní v průměru dražší o téměř 9 %. Nájemné sice roste ani ne polovičním tempem, nicméně vzhledem k jeho vyššímu podílu na výdajích je jeho zásah do peněženek spotřebitelů citelnější. I když jde jen o 3,8 %, je třeba brát v úvahu, že se jedná „jen“ o průměrné číslo za celou ČR, které vlastně nic nevypovídá o vývoji v jednotlivých místech.
Inflace se znovu vzdálila od cíle ČNB a nejspíše takto vysoká zůstane ještě po několik málo měsíců. Předpokládáme ovšem, že v létě se opět začne rychle vracet do blízkosti dvouprocentní hranice, a to mj. díky loňskému srovnávacímu základu.
Pro ČNB může dnešní číslo sloužit jako argument pro další zvýšení úrokových sazeb, nicméně je třeba mít na paměti, že jde vlastně o starý výsledek. Měnová politika by v každém případě měla spíše hledět do budoucna a brát v úvahu i vývoj v zahraničí. Proto vzhledem k pravděpodobnému zpomalování ekonomiky, pokračující uvolněné měnové politice ECB a nakonec i s ohledem na přetrvávající externí rizika a nejistoty, nemusí ČNB se zvýšením svých úrokových sazeb pospíchat. A to ani s ohledem na dnes zveřejněné číslo. Nakonec ne všechna „stará“ čísla svědčí pro vyšší sazby. V pátek zveřejněné statistiky mezd za očekáváním ČNB naopak výrazně zaostaly.
Petr Dufek
ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *