EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

09. 08. 2019

0 komentářů

Zájem o byty neupadá: Fincentrum Reality zaznamenává v létě rekordní prodeje

 

Letní měsíce často bývají pro realitní trh nejslabší v roce. Slabá poptávka, málo dokončených transakcí… Tohle přesně se však v letošním roce neděje. Fincentrum Reality registruje zvýšené prodeje v červenci. „V první polovině tohoto roku bylo možné sledovat trend ochlazení trhu. Změna ovšem nastala v červenci, kdy nárůst počtu zakázek oproti průměru letošního roku činil 25 procent,“ prohlásila Andrea Daňhelová, provozní ředitelka Fincentra Reality.

Loading



 


Přestože ceny za nemovitosti v České republice významně neklesají, zájem o ně opět narůstá. Dokazují to čísla Fincentra Reality. Přední domácí realitní kanceláři se oproti průměru tohoto roku zvedly prodeje, v porovnání s loňským červencem se dokončené navýšily o více než 30 procent. „Vnímáme to jako signál, že se realitní trh znovu probouzí a poptávka po novém bydlení se znovu zvyšuje,“ dodala Andrea Daňhelová.
Přitom právě o prázdninách bývalo zvykem, že počet dokončených transakcí byl nejnižší v roce. „V uplynulých letech platilo, že prázdninové měsíce byly nejslabšími v roce, zejména pak červenec. Je to také pochopitelné, jelikož lidé jezdí po dovolených a nemají příliš prostor pro řešení své bytové situace. Letos je tomu očividně jinak,“ dodala Andrea Daňhelová.
Jednou z příčin zvýšeného zájmu může být pokles úrokových sazeb hypoték. Podíl financování hypotečním úvěrem však podle Fincentra Reality dosahuje kolem 50 procent. „Zhruba polovina obchodů byla financována z vlastních zdrojů klientů, z nichž významný podíl mohou tvořit investiční nemovitosti pořizované za účelem pronájmu, jelikož výše nájemného je v současné chvíli pro investory velice zajímavá,“ doplnila Andrea Daňhelová.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *