EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Text: Veronika Hejná

10. 10. 2019

0 komentářů

Na zemědělské půdě se staví méně. Stát omezil vyjímání půdy ze zemědělského fondu

 

Podle statistik ministerstva životního prostředí se objem půdy vyňaté ze zemědělského půdního fondu meziročně snížil o 42 procent. Celkem bylo vyňato skoro 1,6 tisíce hektarů orné půdy. Informoval o tom dnes server E15.cz.

Loading



 

Důvodů tohoto trendu může být více. „Především je to další zpřísňování legislativy,“ řekl předseda Asociace soukromých zemědělců ČR Jaroslav Šebek „Rovněž územní plány obcí jsou už z podstatné části nějak usazené a nepředpokládají extrémní rozšiřování výstavby,“ dodává.

Tato situace komplikuje novou výstavbu. Podle Dušana Kastla z developerské společnosti Contera tak snižování počtu nových projektů vede ke zvyšování nájmů. Známá kauza týkající se zemědělské půdy byla výstavba skladovacích prostor pro automobilu Daimler u dálnice D8. Stavba, kterou měl realizovat developer CTP, byla v souladu s územním plánem, ale ministerstvo odmítlo provést vynětí z fondu, a to s odvoláním na ochranu klimatu.

„Udělený souhlas s vynětím ze zemědělského půdního fondu nelze brát tak, že se v ten samý rok půda odejme. To se stane až někdy později nebo také vůbec ne, respektive až se stavba povolí a zahájí,“ informovala Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva.

Zdroj: E15.cz

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *