EUR 25.090

USD 23.448

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.090

USD 23.448

17. 06. 2020

0 komentářů

Subjekty:
EKOSPOL

České stavebnictví má za sebou rekordní rok, jak hluboko ho letos srazí koronavirus?

 

Nový rekord zaznamenalo loni české stavebnictví. Tržby stavebních firem v Česku podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni dosáhly 547,63 miliardy korun. To je o 27 milionů korun více, než kolik utržily v dosud rekordním roce 2008. Meziročně se loni tržby stavebních firem zvýšily o 9,1 procenta. Takový růst se ale letos zcela jistě udržet nepodaří.

Loading



 


Největší podíl tržeb loni připadal na inženýrské stavitelství, tedy převážně výstavbu dopravní infrastruktury. Zde firmy utržily 152,2 miliardy korun. Opravy a údržba vynesly 114 miliard korun a tržby za stavbu bytových domů dosáhly 83,1 miliardy korun. Za stavby výrobních budov firmy utržily 102 miliard korun a za nevýrobní (jako jsou například školy, kanceláře či nemocnice) pak 73 miliard korun.
Několikaletý nepřetržitý růst české ekonomiky samozřejmě nahrával i segmentu stavebnictví. Stát i veřejná správa měly díky vyššímu výběru daní více peněz na investice. Zanedbaná a stále nedokončená infrastruktura pak nahrává stavebním firmám v tom, že bude stále co stavět i v blízké budoucnosti.
Zásadní pro vývoj celého sektoru bude nyní hlavně to, jak se stát vypořádá s následky koronavirového zastavení ekonomiky. Hlavně rychlost ekonomického restartu a také výše státních investic budou pro české stavebnictví klíčové. Peněz nejspíš bude dost, protože vláda opakovaně deklarovala snahu porazit krizi investicemi i za cenu radikálního zvýšení schodku státního rozpočtu.
Výkonnost stavebnictví tak budou brzdit hlavně dva jiné faktory – nedostatek pracovníků a nepřipravené projekty. Stavebním firmám chybí kvůli uzavření hranic desetitisíce zahraničních pracovníků, kteří jsou pro většinu staveb v Česku nenahraditelní. Rozvolnění pravidel pro příjezd cizinců proto nejvíce uvítají hlavně firmy, které jsou na zahraničních zaměstnancích závislé.
Zatímco plné obnovení cest mezi státy je pravděpodobně velmi blízko, příprava stavebních projektů se letos určitě výrazně nezrychlí. Zásadní překážkou totiž zůstává extrémně komplikované stavební právo, kvůli kterému patříme v povolování staveb k nejhorším zemím na celém světě. Tento legislativní Kocourkov se letos bohužel vyřešit nepodaří, proto budeme muset při získávání stavebních povolení i nadále počítat s až desetiletými průtahy. Ke škodě nejen stavebních firem, ale nás všech.
 
RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *