EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Text: Jana Poncarová

29. 09. 2020

0 komentářů

Nemovitost navíc. Je teď lepší prodávat, nebo pronajímat?

 

Zdražování nemovitostí zpomalilo. Nájmy u některých domů a bytů klesly. Kdo má nemovitost navíc, stojí teď před nelehkým rozhodnutím: prodat, nebo pronajmout?

Loading



 


Ještě na jaře se řada expertů přikláněla k tomu, že pandemie koronaviru a s tím spojená opatření zacloumají s realitním trhem. Žádné zemětřesení se ale (aspoň zatím) nekonalo. Některé nemovitosti v určitých regionech sice zlevnily, ale spíše domy a byty nižší kvality a v méně atraktivních lokalitách.
Ve velkých městech a na dobrých adresách nemovitosti pořád zdražují, ačkoli mírněji než dříve. Ve větších městech, zejména v Praze, poklesla výše nájemného. Cenu, za kterou majitelé pronajmou nebo prodají nemovitost – ostatně jako kdykoli jindy – určuje nabídka a poptávka.

Ceny bytů porostou jen mírně

Podle realitních makléřů pořád existuje zájem o nemovitosti, které jsou smysluplné – tedy které jsou v dobrém stavu a na pěkném místě. Jinými slovy, lidé už nechtějí přeplácet. Zatímco ještě nedávno se našel kupec pro panelákový byt na pražském sídlišti, který za dispozici 3+1 zaplatil i šest milionů korun, dnes je takový scénář spíše nepravděpodobný. Na druhou stranu, lidé potřebují bydlet a poptávku po nemovitostech posilují jak nízké sazby hypotečních úvěrů, tak i zrušení daně z nabytí nemovitosti.
Byty se správně nastavenou prodejní cenou si podle Jana Martiny ze společnosti M&M Reality pořád drží svoji hodnotu. V dubnu například zprostředkoval prodej bytu 2+1 bez balkónu, ale s garáží, na pražském Spořilově. Nemovitost v cihlovém domě, která byla vyjma koupelny v původním stavu, se prodala za 4,49 milionu korun. Za stejnou částku by byl byt dobře prodejný i nyní.

„Co se týče předpovědi vývoje cen pro Prahu, v nejbližší době očekáváme už započatou stagnaci a rovněž redukci cen u jednotlivých předražených nemovitostí. Ale poptávka stále převyšuje nabídku a plošný pokles cen zatím tudíž nemá opodstatnění,“ dodává Jan Martina.

Podobná je i situace v jiných velkých městech v tuzemsku. „V Brně zatím nepředpokládám pokles cen nemovitostí, případně jen marginální, tedy o desítky tisíc v rámci následné slevy prodávajícího konkrétnímu kupujícímu. Ta bývá větší u bytu za 5 milionů než u bytu za 3 miliony,“ uvádí realitní makléřka Jarmila Odehnalová.
Podle Odehnalové by mohl pohnout cenami bytů jediný faktor, a to snížení poptávky. „Vše bude vycházet z míry zaměstnanosti. Pokud nezaměstnanost poroste a v populaci budou obavy o práci, lze očekávat větší opatrnost při kupování na hypotéční úvěr. V tom případě by pokles cen mohl nastat, ale meziročně bude téměř neznatelný, řádově v desítkách tisíc. V případě hororových scénářů, například až 20procentní nezaměstnanosti, by pokles začal asi touto dobou příštího roku a potom už by mohlo jít o statisíce,“ dodává.

Nájemné některých bytů jde dolů

Právě snížení poptávky se promítlo do výše nájmů, a to hlavně v pražské metropoli. V červenci tu (v meziročním srovnání) pokleslo nájemné u bytů o ploše 60 metrů čtverečních o 9,5 procent. Uvedl to portál Realitymix.cz. Hlavními důvody jsou karanténní opatření spojená s pandemií koronaviru, nízká poptávka po krátkodobých nájmech, odliv zahraničních návštěvníků, ale také dlouhodobé trendy.

REKLAMA

„Propad v turistické branži rezonoval v oblasti krátkodobých nájmů, kde poptávka prakticky přestala existovat. Majitelé tak byli nuceni přenést své nemovitosti na trh s nájmy dlouhodobějšími. Rázem se na něm objevily tisíce nových bytů v lukrativních lokalitách s velmi dobrým stavem a vybavením. To nerovnováhu mezi nabídkou a poptávkou ještě více vychýlilo,“ vysvětluje Tomáš Suchomel, výkonný ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz.

Ceny nájmů v nejlukrativnějších oblastech naopak dále rostou. Za jeden metr čtvereční tak momentálně zájemci v Praze zaplatí průměrně 325 korun. V Brně, v druhém největším městě České republiky, došlo na přelomu letošního roku jen k mírné stagnaci. Ceny zde ale mezi lety 2018 a 2019 rostly až o 18 procent. Podle prognózy společnosti GarantovanyNajem.cz, která zajištuje kompletní správu nájemních bytů, by se ceny brněnských nájmů mohly brzy vrátit na původní úroveň.

Prodat, nebo pronajmout?

„Kdo teď nutně nepotřebuje peníze, měl by spíše pronajímat. Hodnota nemovitostí v Česku bude růst mnoho následujících let a v neklidných dobách se jedná o investiční hodnotu. Navíc do nájmů míří rekordní množství Čechů, poptávka je vysoká, což nahrává i možnostem vyjednávat,“ míní Hendrik Meyer, šéf portálu Bezrealitky.cz.

Pronájmům pak podle Meyera nahrávají i moderní technologie. Díky nim je snazší prověřit si zájemce, prohlédnout si nemovitost z pohodlí domova ve 3D nebo uzavírat smlouvy online. „Díky tomu odpadávají některé starosti i poplatky,“ dodává.
O tom, zda je nyní nemovitost lepší prodat, nebo raději pronajmout, rozhoduje řada kritérií, a každý případ je tak individuální. „Může být výhodnější prodat i pronajmout. Výhodnost pronájmu či prodeje se liší nemovitost od nemovitosti. Každopádně prodejem v tuto chvíli majitel rozhodně netratí,“ uzavírá Jan Martina.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

Příjem z nemovitosti

Příjem z nemovitosti: Pronájem nebo podnikání?

Příjem z pronájmu je velmi oblíbeným pasivním příjmem. Pokud ho realizujete jako fyzická osoba, je jeho zdanění velmi jednoduché a při správně zvoleném režimu zdanění ani nebudete platit daň z příjmu. Oproti tomu je příjem z krátkodobého ubytování vždy považován za podnikání, podmínky pro jeho realizaci jsou přísnější a na dani často zaplatíte víc než […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 01. 2024

drobná oprava bytu

Co je to drobná úprava a oprava v bytě při pronájmu?

Při pronájmu se může lehce stát, že se porouchá lednička, rozbije se zrcadlo v koupelně a žárovka v předsíni nebo se poškrábe podlaha. Přitom ale byste byli raději, aby to fungovalo a aby nic rozbitého ani poškrábaného nebylo. Máte v takovém případě hned volat majiteli bytu, aby sjednal nápravu? Nebo si to budete muset opravit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

09. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *