EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

0 komentářů

Jak realizovat příjem z pronájmu

 

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Loading



 

Příjem z pronájmu: dlouhodobý vs. krátkodobý pronájem

Mezi oběma možnostmi je několik základních rozdílů, na které je nutné pamatovat.

Dlouhodobý pronájem Krátkodobý pronájem
Jak se pronajímá Na základě nájemní smlouvy V rámci pronajímání ubytování v cestovním ruchu (booking, airbnb atd.)
Příjem Jako fyzická osoba Jako OSVČ, nutné mít živnostenský list
Kdy realizujete příjem Po nalezení nájemníka pravidelně měsíční nájem Dle obsazenosti nemovitosti
Daň z příjmu ANO, je nutné podat daňové přiznání (příjem dle §9, nebo podle §7)
Sociální a zdravotní pojištění Není povinné platit Máte povinnost podat přehledy a také platit zálohy
Povinnosti Správa bytu a jeho zařízení Správa bytu a jeho zařízení, pravidelný úklid a údržba
Další povinnosti Další povinnosti: místní poplatky v rámci cestovního ruchu, registrace návštěvníků, případně platba DPH a další

Základním rozdílem mezi oběma typy pronájmu je to, že dlouhodobý pronájem můžete realizovat i jako fyzická osoba. Je to vedlejší pasivní příjem, kterým si můžete přivydělat k zaměstnání nebo při pobírání důchodu. Oproti tomu krátkodobý pronájem je podnikání v rámci cestovního ruchu, jde o poskytování ubytovacích služeb.

Povinnosti při poskytování krátkodobého ubytování

Oba typy pronájmu mají povinnost podat daňové přiznání a platit daň z příjmu. U krátkodobého pronájmu máte navíc i povinnost podat přehledy o příjmech a výdajích na ČSSZ a zdravotní pojišťovnu, máte také povinnost platit pravidelné zálohy.

S krátkodobým pronájmem se navíc pojí řada dalších povinností. Od letošního roku platí povinnost mít danou nemovitost přihlášenou k dani z nemovitosti jako nemovitost pro ubytovací služby. Dále máte povinnost registrovat hosty a platit za místní poplatky, k těmto se musíte přihlásit a také musíte vést knihu hostí, kterou je nutno uchovávat 6 let. Specifické povinnosti se také vztahují k ubytování cizinců. V dané nemovitosti navíc musíte platit rozhlasové a televizní poplatky.

REKLAMA

Vzhledem k tomu, že krátkodobé ubytování je podnikáním, tak příjmy můžou podléhat DPH, tedy bude nutné se zaregistrovat k platbě DPH. A to při obratu nad 2 miliony Kč ročně. Celkově je tento způsob pronájmu administrativně i časově náročnější než pronajmout byt přes klasickou nájemní smlouvu.

Pronájem z pronájmu dlouhodobě

Povinnosti při dlouhodobém pronájmu by se daly shrnout zhruba takto. Je dobré, aby se nájemník cítil v bytě dobře, aby se neodstěhoval. Takže je vhodné zajistit například výmalbu a úklid po odstěhování starého nájemníka, údržbu vybavení a další. A druhou povinností je pak jednou za rok zaplatit daň z příjmu státu.

Při poskytování tohoto typu pronájmu se nemusíte nikam registrovat, ani neplatíte místní poplatky. Daň z příjmu můžete platit v rámci paušálního výdaje, tedy bez další administrativy. Nebo naopak uplatnit reálné náklady, včetně odpisů nemovitosti, a poté platit minimální daň z příjmu.

Pokud by pro vás i toto bylo příliš administrativně náročné, tak v posledních letech vznikají specializované služby, které se vám o nájemní byt postarají. Za různě velký poplatek (může se pohybovat v řádu 10 až 20 % z z vybraného nájmu) pronajmete byt správcovské firmě. Ta si od vás vybere poplatek za zprostředkování pronájmu. A pak už se stará o vše. Hledá nové nájemníky, zajišťuje údržbu bytu, stará se o neplatící nájemníky a podobně.

Vám pak zbývá už jen jediná povinnost a to řádně platit daně. Z nemovitosti a také z příjmu z pronájmu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

příjem z pronájmu a sleva na poplatníka

Příjem z pronájmu a sleva na poplatníka, když jste v důchodu

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. A pro starobní důchodce může přestavovat další zdroj příjmů. Při příjmu z pronájmu máte povinnost podat daňové přiznání. A to i v případě, kdy nemáte další zdanitelné příjmy a jen pobíráte starobní důchod. Je také nutné platit daň z příjmu, ovšem je možné, že právě při absenci jiných […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

16. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *