EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 01. 2024

2 komentáře

Příjem z nemovitosti: Pronájem nebo podnikání?

 

Příjem z pronájmu je velmi oblíbeným pasivním příjmem. Pokud ho realizujete jako fyzická osoba, je jeho zdanění velmi jednoduché a při správně zvoleném režimu zdanění ani nebudete platit daň z příjmu. Oproti tomu je příjem z krátkodobého ubytování vždy považován za podnikání, podmínky pro jeho realizaci jsou přísnější a na dani často zaplatíte víc než z příjmu z pronájmu.

Loading



 

Jak poznat, kdy je pronájem podnikání?

Zákon o daních z příjmu definuje tzv. příjem z pronájmu. Ten realizujete jako fyzická osoba, jedná se o dlouhodobý pronájem vlastní nemovitosti, kterou máte v osobním vlastnictví. Na tento příjem můžete uplatnit 30% paušální náklady, nebo reálné náklady. A pokud máte tento příjem, musíte podat daňové přiznání, pokud je příjem vyšší než 20 000 Kč za rok.

Každý jiný případ pak není příjmem z pronájmu, ale je to realizace ubytovacích služeb. Pro tento typ příjmu platí, že se jedná o podnikání, musíte mít živnostenský list a plnit další podmínky stanovené státem. Přičemž podnikání to je, pokud máte nemovitosti v obchodním majetku společnosti, pokud realizujete krátkodobé pronájmy nebo pro realizaci pronájmu využíváte ubytovací platformy (AirBnB, Booking, MegaUbytko, MegaUbytovanie). To vše finanční úřady identifikují jako podnikání v oblasti ubytovacích služeb.

Daňové přiznání musíte podat vždy

Pokud pronajímáte nemovitost, tak téměř vždy máte povinnost podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaný a zaměstnavatel vám jindy dělá roční zúčtování daně. Pokud pronajímáte nemovitost a realizujete příjem z pronájmu, tak zaměstnavatel vám nesmí roční zúčtování daně provést a vy máte povinnost podat daňové přiznání. Jedinou výjimkou by byla situace, kdy realizujete pouze občas příjem z nemovitosti a tento příjem byl do výše 20 000 Kč za daňový rok. Při příjmu z pronájmu nemáte povinnost podávat přehledy o příjmech na OSSZ a na zdravotní pojišťovnu.

Pokud podnikáte poskytováním pronájmu, tedy nemovitosti pronajímáte krátkodobě a za účelem zisku z cestovního ruchu, tak máte povinnost podat daňové přiznání jako OSVČ. Příjem z tohoto pronájmu nemůžete danit dle §9 jako příjem z pronájmu, ale pouze jako příjmy z podnikání dle §7. Protože se jedná o podnikání, máte také povinnost podat přehled o příjmech na OSSZ a také na svou zdravotní pojišťovnu.

REKLAMA

Daňové přiznání se v roce 2024 podává v úterý po Velikonocích, tedy 2. dubna 2024. Do této doby také máte povinnost zaplatit dlužnou daň z příjmu.

Reálné nebo paušální náklady při příjmu z pronájmu?

Velkou výhodou příjmu z dlouhodobého pronájmu, který realizujete jako fyzická osoba, je možnost, že nebudete platit daň z příjmu. Na tento příjem můžete sice použít paušální 30% náklady, ale v takovém případě vám nějaká daň z příjmu vždy vyjde. Mnohem výhodnější je v tomto případě využívat reálné náklady. Pak můžete jako náklady uplatnit především odpisy nemovitosti a také paušální náklady na auto, které často sníží daňový základ z příjmu z pronájmu na nulu.

TIP: přečtěte si více o reálných nákladech při příjmu z pronájmu

Příjmy z pronájmu z AirBnB

Při podnikání v ubytovacích službách můžete také použít paušální náklady, které jsou v tomto případě výhodnější, ve výši 60 %. Stejně tak můžete použít i reálné náklady. Máte povinnost podat daňové přiznání, stejně tak musíte podat i přehledy o příjmech na OSSZ a na zdravotní pojišťovnu. Nebo se můžete přihlásit k paušální dani, pak daňové přiznání ani přehledy o příjmech podávat nemusíte. Při obratu vyšším než 2 miliony Kč za 12 měsíců se musíte registrovat k DPH.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Robin Petrásek

    14 ledna, 2024

    Není náhodou pro vstup do DPH hranice 2 mCZK?

    Odpovědět

  • Hana Bartušková

    15 ledna, 2024

    dobrý den, ano máte pravdu, děkuji za upozornění.

    Odpovědět