EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Až deset procent stěhování je z finančních důvodů

 

Změna bydliště se letos nebo v příštím roce týká pětiny Čechů. Pandemie covid-19 jejich plány na pořízení nemovitosti příliš neovlivnila.

Loading



 


V roce 2020 se stěhoval každý desátý Čech a další desetina ho plánuje na příští rok. Ve většině případů jde o stěhování plánované. Vyplývá to z bleskového říjnového průzkumu, který si Raiffeisen stavební spořitelna nechala zpracovat u společnosti NMS Market Research.
Nejčastějším důvodem, proč se lidé stěhují, je koupě nové nemovitosti (17 %), sestěhování s partnerem či partnerkou (15 %), touha po větším bydlení (14 %) nebo lepší dostupnost zaměstnání (10 %). Bohužel v řadě případů je motivace méně veselá – desetina lidí mění bydliště kvůli nedostatku peněz a stejné procento také kvůli rozchodu nebo rozvodu.
Z našich průzkumů víme, že lidé jsou nuceni kvůli pandemii covid-19 více šetřit a přehodnotit své výdaje. Není tedy divu, že kvůli úsporám dochází v určitých případech i ke stěhování. Pozitivním trendem pro realitní trh je naproti tomu fakt, že tři čtvrtiny lidí pod vlivem covidových opatření nijak nemění své plány ohledně koupě nemovitosti. Jen 7 % dotázaných záměr koupit nemovitost odkládá na lepší časy,“ vysvětluje Lukáš Kopecký, ředitel PR a marketingu Raiffeisen stavební spořitelny.
Změna bydliště pak pro velkou část Čechů neznamená pauzu od zařizování a výdajů kolem bydlení. Téměř polovina (47 %) těch, kdo se stěhovali nebo brzy přestěhují, totiž plánuje svou novou nemovitost zrekonstruovat.
Mnohé domácnosti nedosáhnou na tak vysokou hypotéku či úvěr, která by jim umožnila koupi nemovitosti v ideálním stavu. Často se tedy stěhují do provizoria, a jakmile opět trochu našetří, pustí se do rekonstrukce. Za tímto účelem je ideální formou spoření stavebko, na které lze výhodně navázat právě úvěr na rekonstrukci a ještě má díky státnímu příspěvku jisté zhodnocení,“ připomíná Lukáš Kopecký.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *