Až deset procent stěhování je z finančních důvodů

Změna bydliště se letos nebo v příštím roce týká pětiny Čechů. Pandemie covid-19 jejich plány na pořízení nemovitosti příliš neovlivnila.

V roce 2020 se stěhoval každý desátý Čech a další desetina ho plánuje na příští rok. Ve většině případů jde o stěhování plánované. Vyplývá to z bleskového říjnového průzkumu, který si Raiffeisen stavební spořitelna nechala zpracovat u společnosti NMS Market Research.
Nejčastějším důvodem, proč se lidé stěhují, je koupě nové nemovitosti (17 %), sestěhování s partnerem či partnerkou (15 %), touha po větším bydlení (14 %) nebo lepší dostupnost zaměstnání (10 %). Bohužel v řadě případů je motivace méně veselá – desetina lidí mění bydliště kvůli nedostatku peněz a stejné procento také kvůli rozchodu nebo rozvodu.
Z našich průzkumů víme, že lidé jsou nuceni kvůli pandemii covid-19 více šetřit a přehodnotit své výdaje. Není tedy divu, že kvůli úsporám dochází v určitých případech i ke stěhování. Pozitivním trendem pro realitní trh je naproti tomu fakt, že tři čtvrtiny lidí pod vlivem covidových opatření nijak nemění své plány ohledně koupě nemovitosti. Jen 7 % dotázaných záměr koupit nemovitost odkládá na lepší časy,“ vysvětluje Lukáš Kopecký, ředitel PR a marketingu Raiffeisen stavební spořitelny.
Změna bydliště pak pro velkou část Čechů neznamená pauzu od zařizování a výdajů kolem bydlení. Téměř polovina (47 %) těch, kdo se stěhovali nebo brzy přestěhují, totiž plánuje svou novou nemovitost zrekonstruovat.
Mnohé domácnosti nedosáhnou na tak vysokou hypotéku či úvěr, která by jim umožnila koupi nemovitosti v ideálním stavu. Často se tedy stěhují do provizoria, a jakmile opět trochu našetří, pustí se do rekonstrukce. Za tímto účelem je ideální formou spoření stavebko, na které lze výhodně navázat právě úvěr na rekonstrukci a ještě má díky státnímu příspěvku jisté zhodnocení,“ připomíná Lukáš Kopecký.