EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

11. 03. 2022

0 komentářů

Stavebnictví na začátku roku mazalo koronavirové ztráty, válka na Ukrajině ho opět srazí dolů

 

České stavebnictví vstoupilo do letošního roku poměrně dobře. Stavební produkce v lednu reálně meziročně vzrostla o 6,4 procenta a ve srovnání s prosincem byla vyšší o 1,6 procenta. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Jde ale o jedinou alespoň trochu pozitivní zprávu. Mírného růstu stavebnictví dosáhlo hlavně díky nízké srovnávací základně z minulého roku, který se potýkal s výraznými koronavirovými omezeními. Ani tento udávaný lednový růst nedokázal dohnat ztráty z loňského roku. České stavebnictví navíc čeká další extrémní zkouška: válka na Ukrajině. Kvůli ní může české stavebnictví brzo hledat nové dno. Na pracovnících z Ukrajiny je totiž už mnoho let zcela závislé a bez nich by už dávno zkolabovalo.

Loading



 

Pojďme se však na lednová data podívat podrobněji. Stavební firmy podle ČSÚ během prvního měsíce letošního roku zahájily v rámci celé ČR stavbu 2954 nových bytů, což představuje meziroční růst o 13,1 procenta. Kromě výše zmíněné nízké srovnávací základny to umožnilo poměrně dobré počasí, které u nás na začátku letošního roku panovalo.

Dost tristní je v tomhle ohledu pohled na hlavní město, kde ČSÚ v rámci nové výstavby eviduje jen 220 zahájených bytů (dalších 83 začaly firmy stavět změnou už dokončených staveb), přičemž v nových bytových domech jich začalo vznikat pouhých 170 bytů. To představuje jeden středně velký rezidenční projekt, což je na pražský trh naprosto nedostačující. Více nových bytů než v Praze se v lednu začalo stavět ve Středočeském kraji (486 bytů), Jihomoravském (356 bytů) a dokonce i Moravskoslezském kraji (247 bytů). Hlavní město tak vůbec poprvé vypadlo z medailových pozic bytové výstavby v ČR. Dostupnost bydlení v Praze se kvůli tomu určitě nezlepší.

Zoufalou situaci dokresluje i naše zkušenost. Ekospol nyní realizuje stavbu projektu Ekobyty U Obory. Přetrvávající obrovský převis poptávky nad nabídkou dokazuje mimo jiné to, že všechny byty byly vyprodány ještě před dokončením hrubé stavby.

Lepší to nejspíš nebude ani v následujících měsících. Ruská nevyprovokovaná invaze na Ukrajinu a pokračující okupační válka bude mít na české stavebnictví drtivý dopad. Žádná větší stavba v ČR se už mnoho let neobejde bez ukrajinských pracovníků, kteří v některých specializovaných profesích už dávno tvoří většinu. Jejich odchod do války kvůli mobilizaci a obraně vlasti může celé české stavebnictví doslova paralyzovat. Některé velké stavební firmy už ostatně problémy se zaměstnaností potvrzují a avizují zpoždění dokončení staveb.

REKLAMA

Po nesmyslně složité stavební legislativě, koronavirové pandemii a výrazně rostoucím cenám stavebních prací i materiálů dostalo české stavebnictví další brutální zásah. Doufejme jen, že to nebyla příslovečná poslední rána z milosti. Nové byty, silnice a další infrastrukturní stavby totiž nutně potřebujeme my všichni.

 

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *