11. 03. 2022

Stavebnictví na začátku roku mazalo koronavirové ztráty, válka na Ukrajině ho opět srazí dolů

České stavebnictví vstoupilo do letošního roku poměrně dobře. Stavební produkce v lednu reálně meziročně vzrostla o 6,4 procenta a ve srovnání s prosincem byla vyšší o 1,6 procenta. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Jde ale o jedinou alespoň trochu pozitivní zprávu. Mírného růstu stavebnictví dosáhlo hlavně díky nízké srovnávací základně z minulého roku, který se potýkal s výraznými koronavirovými omezeními. Ani tento udávaný lednový růst nedokázal dohnat ztráty z loňského roku. České stavebnictví navíc čeká další extrémní zkouška: válka na Ukrajině. Kvůli ní může české stavebnictví brzo hledat nové dno. Na pracovnících z Ukrajiny je totiž už mnoho let zcela závislé a bez nich by už dávno zkolabovalo.

Pojďme se však na lednová data podívat podrobněji. Stavební firmy podle ČSÚ během prvního měsíce letošního roku zahájily v rámci celé ČR stavbu 2954 nových bytů, což představuje meziroční růst o 13,1 procenta. Kromě výše zmíněné nízké srovnávací základny to umožnilo poměrně dobré počasí, které u nás na začátku letošního roku panovalo.

Dost tristní je v tomhle ohledu pohled na hlavní město, kde ČSÚ v rámci nové výstavby eviduje jen 220 zahájených bytů (dalších 83 začaly firmy stavět změnou už dokončených staveb), přičemž v nových bytových domech jich začalo vznikat pouhých 170 bytů. To představuje jeden středně velký rezidenční projekt, což je na pražský trh naprosto nedostačující. Více nových bytů než v Praze se v lednu začalo stavět ve Středočeském kraji (486 bytů), Jihomoravském (356 bytů) a dokonce i Moravskoslezském kraji (247 bytů). Hlavní město tak vůbec poprvé vypadlo z medailových pozic bytové výstavby v ČR. Dostupnost bydlení v Praze se kvůli tomu určitě nezlepší.

Zoufalou situaci dokresluje i naše zkušenost. Ekospol nyní realizuje stavbu projektu Ekobyty U Obory. Přetrvávající obrovský převis poptávky nad nabídkou dokazuje mimo jiné to, že všechny byty byly vyprodány ještě před dokončením hrubé stavby.

Lepší to nejspíš nebude ani v následujících měsících. Ruská nevyprovokovaná invaze na Ukrajinu a pokračující okupační válka bude mít na české stavebnictví drtivý dopad. Žádná větší stavba v ČR se už mnoho let neobejde bez ukrajinských pracovníků, kteří v některých specializovaných profesích už dávno tvoří většinu. Jejich odchod do války kvůli mobilizaci a obraně vlasti může celé české stavebnictví doslova paralyzovat. Některé velké stavební firmy už ostatně problémy se zaměstnaností potvrzují a avizují zpoždění dokončení staveb.

REKLAMA

Po nesmyslně složité stavební legislativě, koronavirové pandemii a výrazně rostoucím cenám stavebních prací i materiálů dostalo české stavebnictví další brutální zásah. Doufejme jen, že to nebyla příslovečná poslední rána z milosti. Nové byty, silnice a další infrastrukturní stavby totiž nutně potřebujeme my všichni.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.