EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

16. 03. 2022

0 komentářů

Ve větších městech rychle mizí byty k pronájmu. Jejich dostupnost může letos klesnout až o 20 %

 

Zájem o nájemní bydlení výrazně roste. Odborníci na trh nemovitostí z GarantovanyNajem.cz očekávají, že se během nadcházejících měsíců nabídka bytů k pronájmu výrazně omezí, a to především kvůli vysokým úrokovým sazbám, rozvolněným koronavirovým opatřením i aktuální situaci na Ukrajině. Převis poptávky se tak vrátí na úroveň před covidem, a to zejména ve velkých městech. Ceny nájmů jdou navíc po koronavirové pauze opět nahoru. V březnu meziročně vzrostl průměrný měsíční nájem v Praze o téměř 17 %, v Brně o 6,4 % a v Ostravě o necelých 6 %. Odborníci očekávají, že ceny do konce roku ještě porostou, a to až o 10 %. Nahoru je tlačí kromě výše uvedeného také zvyšující se ceny nemovitostí.

Loading



 

Migrační vlna se podepisuje také na stavu českého realitního trhu. Denně k nám přichází tisíce lidí, kteří utíkají před válkou a potřebují někde bydlet. To vytváří tlak na trh s nájemním bydlením. Nejedná se však o jediný faktor, který současný stav ovlivňuje.

Nabídka bytů se sníží až o 20 %

Poptávku posilují i rozvolněná koronavirová opatření a s tím očekávaný návrat turistů. Dále pak také vysoké úrokové sazby. Podle kvalifikovaného odhadu odborníků ze společnosti GarantovanyNajem.cz se dostupnost bytů k pronájmu oproti minulému roku může snížit o 10 až 20 %. Určitý vliv na to má i válka na Ukrajině. V případě dlouhodobého konfliktu se dá očekávat, že uprchlíci budou hledat trvalejší bydlení. Bude se to týkat především větších měst, jako je Praha, Brno, Ostrava a další krajská města.  „Za výrazně zvýšenou poptávku po nájemním bydlení ve velkých městech může více faktorů. Nejedná se jen o migrační vlnu, významnou roli sehrává i sezonní poptávka. Do Česka se po koronavirové pauze budou opět navracet turisté, kteří hojně využívají služeb Airbnb. Studenti opět shání sdílené byty, protože se jim škola již přesunula do off-line režimů,“ komentuje Viktor Mejzlík, spoluzakladatel služby GarantovanyNajem.cz, a dodává, že dostupnost nemovitostí k pronájmu ovlivňují také vysoké úrokové sazby, které v nejbližší době pravděpodobně ještě porostou. Řada mladých lidí tak bude muset sen o vlastním bydlení odložit.

Ceny nájmů se v Praze vrátily ke dvojcifernému růstu

REKLAMA

Situace na trhu nemovitostí se již začíná propisovat do cen měsíčního nájemného. Na základě statistik, které zveřejnil portál Realitymix.cz, v březnu meziročně vzrostla průměrná cena nájmů v Praze o necelých 17 %, v Brně o 6,4 % a v Ostravě o 5,8 %. Podle odborníků se cena v následujících měsících ještě zvýší. „V současné době je řada důvodů, proč nájmy porostou. Tím hlavním je především postcovidové období, protože byly po dva roky ceny zakonzervované a ve větších městech dokonce klesaly. Zvýšená poptávka navíc motivuje majitele k tomu, aby ceny ještě více šponovali a doháněli tím vysoké ceny nemovitostí. V úvahu ale musí brát také velmi vysoké zálohy na energie, které budou na zvyšování cen tlačit protichůdně. Pro letošní rok tak očekáváme nárůst cen nájemného o 10 %,“ informuje Viktor Mejzlík. Podle Mejzlíka bude současná situace zároveň vytvářet velký tlak také na zaměstnavatele. Pokud zaměstnancům zvýší platy, mohlo by dojít k nárůstu cen nájmů i o 20 %.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *