EUR 25.090

USD 23.448

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.090

USD 23.448

09. 05. 2022

0 komentářů

Zájem o bydlení stále roste, počet stavebních povolení je nejvyšší za 11 let

 

Zájem obyvatel České republiky o lepší bydlení neustává. Češi chtějí stavět a rekonstruovat svá bydlení, počet nově udělených stavebních povolení je nejvyšší za posledních 11 let. Výstavba domů a bytů tak letos poroste, stejně jako nerezidenční a infrastrukturální výstavba, a to přes výrazný růst cen stavebních materiálů, jejich částečnou nedostupnost i dražší hypotéky.

Loading



 

Stavební úřady v 1. čtvrtletí udělily více než 21,5 tisíce stavebních povolení. To je nejlepší výsledek za 1. čtvrtletí od roku 2011 a o 10 procent více než loni. „Zhruba dvě třetiny z těchto povolení míří na novou výstavbu, třetina na větší rekonstrukce. Zájem o lepší bydlení v České republice se začátkem jarní stavební sezóny ještě zrychlí, počítáme s tím, že bytová výstavba v letošním roce poroste,“ uvedl generální ředitel Xella pro Českou republiku a Slovensko Peter Markovič.

Vzhledem k rychle rostoucím cenám nemovitostí i stavebních materiálů ještě výrazněji vzrostla orientační hodnota stavebních povolení. Ta v 1. čtvrtletí dosáhla 120 miliard korun, to je nejvíce v historii a meziročně o 17 % více.

„Trh táhne zejména rezidentní výstavba, a to jak výstavba individuálních, tak i developerských rodinných domů. Na trhu se rozbíhá řada významných bytových projektů, které reflektují na vysokou poptávku po vlastním bydlení. Stejně tak jsme svědky vysokého zájmu o novou nebytovou výstavbu i rekonstrukce, mimo jiné i o infrastrukturní výstavbu, např. v oblasti rekonstrukcí a výstavby nemocnic, škol nebo průmyslových staveb,“  dodal Peter Markovič.

Na české stavebnictví letos stále doléhá řada překážek: rostoucí ceny především dovážených materiálů, jejich častý nedostatek, vyšší ceny energií i pohonných hmot nebo nedostatek pracovníků na stavbách. Klienti si také musejí více připlatit za hypotéky, od dubna platí i přísnější pravidla pro jejich poskytování. Zájemci o hypotéku budou muset mít více vlastních zdrojů a banky budou ještě pečlivěji porovnávat jejich příjmy a náklady na úvěr.

REKLAMA

Přes všechny tyto problémy prodej stavebních materiálů neklesá, výroby ve všech závodech jedou na plný výkon. České stavebnictví proto letos poroste, byť se i nadále bude potýkat s výpadky dostupnosti materiálů, nedostatkem pracovníků na stavbách a rostoucími cenami. Tempo růstu se bude pohybovat v řádu jednotek procent,“ uzavřel Peter Markovič.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *