09. 05. 2022

Zájem o bydlení stále roste, počet stavebních povolení je nejvyšší za 11 let

Zájem obyvatel České republiky o lepší bydlení neustává. Češi chtějí stavět a rekonstruovat svá bydlení, počet nově udělených stavebních povolení je nejvyšší za posledních 11 let. Výstavba domů a bytů tak letos poroste, stejně jako nerezidenční a infrastrukturální výstavba, a to přes výrazný růst cen stavebních materiálů, jejich částečnou nedostupnost i dražší hypotéky.

Stavební úřady v 1. čtvrtletí udělily více než 21,5 tisíce stavebních povolení. To je nejlepší výsledek za 1. čtvrtletí od roku 2011 a o 10 procent více než loni. „Zhruba dvě třetiny z těchto povolení míří na novou výstavbu, třetina na větší rekonstrukce. Zájem o lepší bydlení v České republice se začátkem jarní stavební sezóny ještě zrychlí, počítáme s tím, že bytová výstavba v letošním roce poroste,“ uvedl generální ředitel Xella pro Českou republiku a Slovensko Peter Markovič.

Vzhledem k rychle rostoucím cenám nemovitostí i stavebních materiálů ještě výrazněji vzrostla orientační hodnota stavebních povolení. Ta v 1. čtvrtletí dosáhla 120 miliard korun, to je nejvíce v historii a meziročně o 17 % více.

„Trh táhne zejména rezidentní výstavba, a to jak výstavba individuálních, tak i developerských rodinných domů. Na trhu se rozbíhá řada významných bytových projektů, které reflektují na vysokou poptávku po vlastním bydlení. Stejně tak jsme svědky vysokého zájmu o novou nebytovou výstavbu i rekonstrukce, mimo jiné i o infrastrukturní výstavbu, např. v oblasti rekonstrukcí a výstavby nemocnic, škol nebo průmyslových staveb,“  dodal Peter Markovič.

Na české stavebnictví letos stále doléhá řada překážek: rostoucí ceny především dovážených materiálů, jejich častý nedostatek, vyšší ceny energií i pohonných hmot nebo nedostatek pracovníků na stavbách. Klienti si také musejí více připlatit za hypotéky, od dubna platí i přísnější pravidla pro jejich poskytování. Zájemci o hypotéku budou muset mít více vlastních zdrojů a banky budou ještě pečlivěji porovnávat jejich příjmy a náklady na úvěr.

Přes všechny tyto problémy prodej stavebních materiálů neklesá, výroby ve všech závodech jedou na plný výkon. České stavebnictví proto letos poroste, byť se i nadále bude potýkat s výpadky dostupnosti materiálů, nedostatkem pracovníků na stavbách a rostoucími cenami. Tempo růstu se bude pohybovat v řádu jednotek procent,“ uzavřel Peter Markovič.