EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

Slabší měsíc ve stavebnictví

 

Zatímco průmyslu se v červnu dařilo, stavebnictví zažilo přece jen slabší měsíc. Ve srovnání s květnem se meziměsíčně snížila o 0,7 %, v meziročním srovnání si připsalo jen +0,8 %.

Loading



 

Při pohledu na jednotlivé sektory stavebnictví je vidět, že inženýrskému stavitelství pozvolna dochází dech, i když stále jsou jeho výsledky podstatně příznivější než v případě pozemní výstavby.

Důvodem aktuálního zpomalování výstavby infrastruktury lze hledat v nákladech a lidech. Růst cen stavebních materiálů totiž výrazně změnil rentabilitu veřejných zakázek, které se často staly neprůchodnými, v některých případech je nutné je znovu soutěžit, či rovnou odložit. Vedle toho se stále stavební firmy musejí potýkat s nedostatkem kvalifikovaných i pomocných pracovníků a často nestíhají.

Pozemní výstavba zažívá příznivější časy a její produkce postupně narůstá a přibližuje se úrovni roku 2019. Ale i zde je otázkou, nakolik je tento trend udržitelný v situaci rostoucích nákladů, včetně těch úrokových. Signálem budoucího zpomalení mohou být slabší zakázky, které firmy v pozemní výstavbě ve druhém čtvrtletí uzavřely nebo slabší čísla z bytové výstavby.

Výstavba nových bytů v ČR začíná zpomalovat. V červnu se začalo stavět o téměř 32 % bytů méně než loni, a to zejména v důsledku poklesu výstavby v Praze a ve středních Čechách. Nebylo to až takové překvapení vzhledem k situaci na realitním trhu, kde začíná být cítit efekt vysokých úrokových sazeb, které doléhají nejenom na kupující, ale i na investory.

REKLAMA

Stavebnictví má nicméně šanci udržet se v černých číslech i ve zbytku roku; jde jen o to, mít dostatek realizovatelných projektů, které lze financovat z prostředků EU. Stále jsou ve hře dodatečné peníze, kterými chtěla Evropská komise podpořit postcovidové oživení.

Autor: Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *