EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: Veronika Hejná

31. 08. 2022

0 komentářů

Rekonstrukce byly letos opět dražší

 

Domácnosti v České republice čelí nejenom nedostupnosti vlastního bydlení, ale i dražším rekonstrukcím. Náklady na ně začaly růst už loni z důvodu nedostupnosti stavebních materiálů. Ta je sice letos už lepší, tedy s výjimkou materiálů a výrobků, jejichž dostupnost ovlivňuje válka na Ukrajině, ale všudypřítomná inflace zvedla ceny rekonstrukcí o 10 až 15 procent.

Loading



 

Už v loňském roce trpěly domácnosti, které prováděly rekonstrukci, zdražením stavebního materiálu ale i nedostupností některých spotřebičů, sanitační techniky či nábytku, které tak rekonstrukce nejen prodražovaly ale i oddalovaly až o několik měsíců. Letos zdražování pokračovalo. „Cena rekonstrukce je odlišná od typu a velikosti stavby a standardu rekonstrukce. Pohybuje se tak zpravidla mezi 10 až 20 tisíci korun za metr čtvereční. Nejlevnější jsou panelové byty, nejdražší byty v starších činžovních domech a rodinné domy,“ uvedl Lumír Kunz ze společnosti Férmakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou. „Náklady na rekonstrukce zdražily oproti loňsku odhadem o 15 až 20 procent,“ dodává Lumír Kunz.

Na přelomu roku došlo globálně k navýšení cen našich výrobků v průměru zhruba o 9 %, což odráželo nárůst nákladů v celém dodavatelském řetězci. Od té doby jsme u některých výrobků ještě upravovali ceny v různé výši – v řádech jednotek až nízkých desítek procent,“ uvedl Petr Šašek, mluvčí společnosti Ikea s tím, že aktuální prodeje jsou však srovnatelné s loňským létem a situace v dodávkách a skladové dostupnosti výrobků se postupně zlepšuje.

Statistiky portálu NejŘemeslníci.cz však reportují výrazný pokles zájmu o řemeslné práce. Ten se dle portálu NejŘemeslníci.cz v prvním čtvrtletí letošního roku snížil v porovnání s loňskem téměř o 25 procent. Největší pokles poptávek údajně zaznamenali podlaháři (47 %), tesaři (46 %), truhláři (37 %) a fasádníci (36 %). Ani zemní práce, zedničina nebo střechy na tom ale nejsou nejlíp – poptávka po těchto službách klesla o víc než 30 %. Ještě větší propad však dle něj čeká řemesla v roce 2023. „Zatím dobíhají zakázky z období covidu, kdy si lidé domlouvali řemeslníky i na rok dopředu. Ještě výraznější propad se předpokládá koncem roku, nejvíce však v roce příštím,“ uvádí zpráva portálu.

Rekonstrukcím nenahrává ani diskuze o zrušení státní podpory stavebního spoření. Zatímco neúčelovost samotného stavební spoření byla vždy diskutabilní, úvěry ze stavebního spoření byly pro rekonstrukce značně využívané. „Pro drobnější rekonstrukce, řekněme v řádu menších statisíců korun, je úvěr ze stavebního spoření ideálním produktem. Někteří klienti si dlouhodobě spoří na účtu stavebního spoření a jsou v situaci, kdy mají splněny podmínky pro takzvané přidělení úvěru. Zvláště dnes, v době vysokých úrokových sazeb, mohou být tyto typy úvěrů velmi výhodné,“ upozorňuje David Eim místopředseda představenstva Gepard Finance. „Oproti loňskému roku máme růst v produkci přes 40 procent,“ dodává k oblibě stavebního spoření Tereza Kaiseršotová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *