EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: Veronika Hejná

14. 09. 2022

0 komentářů

Zájem o hypotéky zásadně propadl, kvůli zdražení a přísnějším podmínkám na ně nemá ani střední třída

 

Se sny o vlastním bydlení se musí rozloučit stále vice lidí. Jasně to vyplývá z vývoje hypotečního trhu, který letos zásadně propadl. Zájem o hypoteční financování klesá s tím, jak hypotéky zdražují. Podle aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA) vzrostla úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování v srpnu na 5,8 procenta z červencových 5,4 procenta. Hypotéky tak nepřetržitě zdražují už rok a půl. Ještě loni v srpnu přitom byla úroková sazba podle ČBA Hypomonitoru 2,3 procenta. Nabídkové sazby se podle ČBA pohybují v rozmezí šesti až sedmi procent v závislosti na konkrétních parametrech hypotéky.

Loading



 

Zásadní zdražení spolu s přísnějšími podmínkami pro poskytování hypoték platné od letošního jara vede k výraznému propadu zájmu klientů. Celkový objem poskytnutých hypoték v srpnu meziročně propadl o výrazných 78 procent. Ve srovnání se srpnem 2020 jde o 60procentní pokles. Za celý letošní rok propadla aktivita na hypotečním trhu o více než polovinu.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v srpnu klesl o 1,6 miliardy korun na 8,2 miliardy korun. To je nejnižší údaj od začátku roku 2016. Meziroční propad i v případě skutečně nových hypoték v srpnu zesílil, a to na 75 procent v případě objemu a 71 procent v případě počtu hypoték. Za první polovinu letošního roku byl pak objem i počet poskytnutých hypoték meziročně nižší o 44 procent.

S růstem úrokové sazby výrazně roste také měsíční splátka. Pro průměrnou výši hypotéky, která za celou ČR činí zhruba tři miliony korun, znamená růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod zvýšení měsíční splátky o přibližně jeden a půl tisíce korun. Ve srovnání s nedávnou dvouprocentní sazbou znamená současná až šestiprocentní sazba nárůst měsíčních splátek o šest až sedm tisíc korun. Za rok tak domácnost jen za hypotéku zaplatí až o 84 tisíc korun více.

Společně s rostoucí cenou energií a neobvykle vysokou inflací znamená zdražování hypoték další výrazný zásah do rodinných rozpočtů. Obrovské problémy budou mít hlavně ti, kteří si v minulosti brali hypotéky takzvaně na krev. Pokud si dosud nevytvořili dostatečné rezervy, budou s vyššími náklady na bydlení i život bojovat jen velmi obtížně.

REKLAMA

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *