EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Objem investic do komerčních nemovitostí za první tři čtvrtletí v CEE regionu vzrostl o 3 %

 

Objem investic do komerčních nemovitostí dosáhl v regionu CEE za první tři kvartály roku 2022 celkem 7,5 miliardy eur. Za tímto výsledkem stojí jak zesílená investiční aktivita, tak i přesah některých loňských investic do letošního roku. Dle zprávy společnosti Colliers by objem investic mohl do konce roku dosáhnout až na 10 miliard euro.

Loading



 

Většina zemí v regionu hlásí lepší výsledky než v předchozím roce, Maďarsko zaznamenalo dokonce 53% nárůst,“ říká Kevin Turpin, regionální ředitel kapitálových trhů pro střední a východní Evropu, ve společnosti Colliers, a dodává: „Ve čtvrtém čtvrtletí, které bývá obvykle velmi silné, však pravděpodobně neproběhne tolik aktivit jako obvykle. Důvodem je nižší nabídka, zvýšené náklady na financování a probíhající revize cen. Z hlediska zemí vede Polsko, které v roce 2022 dosud zajistilo 58 % objemů v rámci CEE regionu.“

Sazby, náklady a korekce

Náklady na financování v regionu CEE v uplynulém čtvrtletí rychle rostly. Celkové náklady dokonce překonaly hranici 500 bazických bodů a pokud Evropská centrální banka v rámci boje proti inflaci dále zvýší své základní sazby, mohly by jít ještě výše. „Podobnou reakci pozorujeme i na dalších trzích v Evropě. Na rozdíl od střední a východní Evropy se však západoevropské trhy obvykle přizpůsobují rychleji. Dle naší říjnové zprávy o globálních kapitálových trzích můžeme očekávat korekci kapitálových hodnot v rozmezí 0 až 30 % v závislosti na tom, jak se v příštích 6 až 24 měsících projeví další faktory,“ dodává Kevin Turpin.

Kapitálové toky

Na prvním místě se za 1. až 3. čtvrtletí roku 2022 nadále držel kancelářský sektor s 38% podílem na objemech investic. Vysoká poptávka zůstává v logistice, ale brzdí ji nedostatek investičních příležitostí. V maloobchodě došlo k výměně podílů ve dvou velkých portfoliích. Jinak stále registrujeme velký zájem o aktiva PRS/investičního bydlení, nicméně i těch je stále nedostatek. Vzhledem k mnohem vyšším hypotečním sazbám a klesajícím prodejům můžeme být svědky přechodu developerů k pronájmům.

Maďarský kapitál byl v Maďarsku zodpovědný za 80 % objemu investic a český kapitál v ČR za 56 %.

Ekonomické ukazatele a hnací síly

S blížící se zimou je v mnoha částech Evropy stále pravděpodobnější riziko recese. Kromě toho způsobuje mnoho problémů vysoká inflace vyvolaná energetickou, palivovou a potravinovou krizí, která je důsledkem války na Ukrajině. „V důsledku toho centrální banky zvyšují úrokové sazby, aby pomohly čelit nárůstu inflace, což má dopad na spotřebitele v oblasti cen výrobků a hypoték, a vytváří tak nižší spotřebu. Stejně tak poškozuje podniky a jejich schopnost růstu v době snížené poptávky, i pracovníky, kteří volají po zvýšení mezd, aby se vyrovnali rostoucími životními náklady, což dále zvyšuje inflaci. Investoři do komerčních nemovitostí budou mít určitý prospěch z vyšší inflace u nájemného, ale budou také ovlivněni vyššími dluhy a provozními náklady,“ uzavírá Kevin Turpin.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *