EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 03. 2023

0 komentářů

Češi odkládají nákup vlastního bydlení

 

Tři čtvrtiny Čechů zvažují, že kvůli současné ekonomické situaci odloží nákup vlastního bydlení. Více než polovina (57,1 %) přemýšlí kvůli vysokým cenám nemovitostí o přestěhování do levnější lokality. Útočiště by přitom hledali na vesnici. Čtyři z pěti respondentů věří, že je bydlení na vesnici dostupnější než to ve městě. Vyplývá to z průzkumu, který pro finanční skupinu ČSOB realizovala výzkumná agentura Nielsen.

Loading



 

Více než třetina (35,1 %) populace podle průzkumu uvažuje o vlastním bydlení. Pouze něco málo přes 9 % však hledá vlastní bydlení aktivně. Vedle neatraktivních nabídek a malého výběru nemovitostí přitom Češi nejčastěji bojují s vysokou cenou nemovitostí. Jako největší překážku to uvedlo 82,5 % dotázaných. Trh podle nich nejvíce ovlivňuje vysoká inflace (67,6 %), nedostatečná výstavba bytů, a to zejména ve větších městech (37,1 %), nebo vysoký počet investičních nemovitostí (26,6 %).

Hypotéky i přesto zůstávají oblíbeným nástrojem pro pořízení vlastního bydlení. Tento typ úvěru považuje 67,2 % dotázaných za nejlepší cestu k pořízení vlastního bydlení a přes 74 % respondentů uvedlo, že je hypotéka na vlastní bydlení výhodnější než dlouhodobý pronájem. Celkový skepticismus vůči pronájmům potvrzuje i obava ze zdražování. Více než 70 % Čechů očekává, že v příštích několika měsících porostou ceny nájmů.

Udržitelnost jako klíčový faktor vlastního bydlení

Průzkum také ukázal, že je pro naprostou většinu dotázaných (87,6 %) při výběru bydlení důležitá energetická udržitelnost. Úsporu energií přitom Češi nejčastěji řeší zateplením (39,8 %), instalací fotovoltaických panelů (23,7 %) nebo modernizací vytápění (22,3 %). Nejmenšímu zájmu se pak těší rekuperace tepla, kterou by při hledání úspor zvažovalo jen 8,8 % respondentů. Více než 37 % respondentů nepodniká ani nezvažuje žádné kroky k energeticky udržitelnějšímu bydlení.

„Udržitelné bydlení získalo v uplynulém roce na popularitě a je jasné, že bude tento trend pokračovat i v roce letošním,“ říká Vlastimil Nigrin, člen představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *