EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

11. 04. 2023

0 komentářů

JLL: Nabídka flexibilních prostor v České republice roste, nová centra se otevírají i v regionálních městech

 

Ještě na začátku pandemie to vypadalo, že mnohá coworkingová centra nebo sdílené kanceláře nemohou opatření spojená s pandemií Covid-19 přežít. Právě na sdílené pracovní prostory, jejichž filosofie je postavena na setkávání, osobní komunikaci a spolupráci, dopadla omezení velmi těžce. Jak ale dokládají výstupy prosincové analýzy poradenské společnosti JLL, už s ústupem protipandemických opatření pocítila většina provozovatelů coworkingových i servisovaných kanceláří novou vlnu zájmu a rok 2022 tento zájem potvrdil.

Loading



 

Ve vybraných případech poptávka dokonce předčila předcovidové období. I díky tomu se letos a v příštím roce rozroste nabídka flexibilních kanceláří, která aktuálně činí přes 133 tisíc m². Expanze se navíc vedle Prahy a Brna dotýká i dalších měst. Podle nejvýznamnějších hráčů na trhu flexibilních kanceláří poslední měsíce ukazují na stabilizaci a postupný růst tohoto segmentu. Mezi klienty se objevují nové firmy. Nezřídka jde o větší korporace, které jsou s ohledem na délku nájmu i velikost pronajímaných ploch pro řadu operátorů důležitým zdrojem příjmů.

Návrat, respektive příchod větších firem do coworkingů pro většinu provozovatelů těchto prostor znamená i větší diverzifikaci členské základny. Podíl korporátních klientů, tedy firem s více než 500 zaměstnanci, se u jednotlivých operátorů liší. Například IWG, provozující centra Spaces nebo WeWork potvrzují, že se velké, často nadnárodní koncerny na pronájmech aktuálně podílejí 60 – 75 %.

Jiní operátoři jako Impact Hub nebo WorkLounge svůj byznys nadále stavějí na menších a středních firmách, mnohdy i jednotlivcích/freelancerech. Tato skupina může často tvořit až 90 % členů. A vyžaduje skutečnou flexibilitu nájemních podmínek,“ konstatuje Kamila Breen, analytička v oddělení poradenství a průzkumu trhu v JLL.

Všichni oslovení největší hráči se shodují v tom, že jejich klienti a uživatelé přišli i na základě lockdownu a pandemických opatření s novými požadavky. Pokud byly v oblibě uzavřené kanceláře ještě před první vlnou na jaře 2020, nyní poptávka po nich strmě vzrostla. Zároveň je zcela novým trendem pronájem jednomístných kanceláří, což překvapivě platí i pro zmíněné korporace.

REKLAMA

Další shoda panuje i ohledně technologických inovací. Provozovatelé investují do ještě komfortnějšího rezervačního systému, videokonferenčních zařízení a dalších samoobslužných procesů. Veškerá vylepšení směřují k ještě větší flexibilitě z hlediska provozu i nájemního vztahu mezi operátorem a klientem.

„Zákazníci aktuálně vyžadují co nejméně metrů, co nejkratší pronájmy a co nejméně závazků. Také kratší doba na nastěhování do flex center a tudíž i kratší doba na rozhodnutí hraje velkou roli při výběru nových kanceláří. V tom mají flexibilní prostory oproti klasické formě pronájmu kanceláří stále velkou výhodu,“ shrnuje Silvie Dudychová, konzultantka z oddělení kancelářských pronájmů v JLL.

Většina flexibilních center se nachází v Praze (76) o celkové ploše 103 300 m². Druhým nejdůležitějším flexibilním kancelářským centrem je Brno s 12 centry a celkovou plochou 11 500 m². Mezi větší města nabízející síť flexibilních prostor patří i Plzeň s 6 centry a celkovou plochou 1 900 m².

Důkazem neutuchajícího zájmu o flexibilní pracovní prostory jsou i nedávno otevřená centra provozovaná developery. Developerská společnost CTP své coworkingové centrum Clubco (3 700 m²) otevřela v průběhu pandemie v brněnském business centru Vlněna. V roce 2022 prostory dokonce o 2 000 m² rozšířila. Další developer Passerinvest provozuje od listopadu 2021 své flexibilní prostory pod názvem FLEKSI o celkové ploše 3 300 m² v rámci svého pražského kancelářského komplexu Brumlovka. Svůj koncept hodlá nadále rozšířit. V únoru 2023 Passerinvest otevřel na Brumlovce další prostory, a to v budově Beta s celkovou plochou 2 900 m² a v letošním roce chystá spuštění svého třetího centra, rovněž v komplexu Brumlovka, o ploše 3 800 m². Celkem tak na Brumlovce poskytne přes 10 tisíc m² flexibilních prostor.

Naopak HB Reavis oznámil koncem února 2023 uzavření svých dvou pražských flexibilních center HubHub v ulici Na Příkopě a v Paláci ARA. Na konci května 2023 tak ukončí svou činnost v České republice.

Rozšíření nebo otevření flexibilních center v roce 2023 plánují i další operátoři, společnost Scott.Weber Workspace letos otevře dvě centra – v budově The Park v Praze (2 500 m²) a v nově dokončené budově Port7 rovněž v Praze (4 400 m²). Přeměnou plzeňského brownfieldu na technologický park otevřel TechTower v únoru 2023 další flexibilní prostor o velikosti 2 500 m².

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *