EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 10. 2023

0 komentářů

Hrozivá situace – v hlavním městě se v srpnu začalo stavět jen 85 bytů

 

Katastrofální situace zůstává v Praze, kde se během srpna začalo stavět pouhých 85 bytů. Zdálo by se, že horší už to být nemůže. Přesto srpen není z tohoto pohledu nejhorší měsícem letošního roku. Toto nelichotivé prvenství stále drží květen, kdy Český statistický úřad (ČSÚ) v Praze evidoval v rámci zcela nové výstavby jen 48 zahájených bytů.

Loading



 

Horší než srpen byl letos také duben se 78 zahájenými byty. Od začátku roku se tak v hlavním městě začalo stavět 2539 nových bytů, což ne naprosto nedostatečné. Praha pro naplnění poptávky přirozenou obnovu bytového fondu potřebuje, aby se ročně stavělo minimálně deset tisíc nových bytů. K tomu jsme však velmi daleko, naopak deficit z minulých let se dále prohlubuje.

Bytová výstavba i nadále zůstává velmi špatná. Stavební firmy v rámci celé ČR v srpnu zahájily stavbu 3102 bytů, což je meziročně o 23,1 procenta méně. Podobně (o 21,8 procenta) klesl také počet dokončených bytů.

Zdlouhavé povolování bytových projektů a dlouhodobě neaktualizovaný územní plán hlavního města přesouvá bytovou výstavbu do okolního Středočeského kraje. Ten i letos bytové výstavbě v Česku dominuje, statistici v něm letos napočítali už 3534 nových bytů. To je o tisícovku více než v Praze. Tu letos předběhl i Jihomoravský kraj, který se 3490 zahájenými byty šlape na paty středním Čechám.

České stavebnictví stále dusí vysoké ceny, které v minulosti rostly dokonce dvouciferným tempem. Ostatně to vyplývá i ze statistik vydaných stavebních povolení, který je sice menší, ale hodnota těchto staveb výrazně vzrostla. Investoři tak za stejnou stavbu musí zaplatit mnohem více než dříve. Dokud se ceny stavebních prací a materiálu nevrátí na rozumnější hodnoty, české stavebnictví se z propadu nevzpamatuje. Budování chybějící infrastruktury zůstane zpomalené a dostupnost vlastního bydlení se nezlepší. Na to doplatí nejen jednotlivci, ale celá společnost.

REKLAMA

České stavebnictví na konci letních prázdnin pokračovalo v poklesu, stavební produkce v srpnu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 0,2 procenta. V porovnání s červencem byla o dvě procenta vyšší. Stavební úřady během letošního osmého měsíce vydaly o 8,4 procenta stavebních povolení méně než před rokem. Jejich hodnota ale výrazně vzrostla, konkrétně o 31 procent. Statistiky tak dokládají, že se staví méně za více peněz.

Autor: Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *