EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 10. 2023

0 komentářů

Hrozivá situace – v hlavním městě se v srpnu začalo stavět jen 85 bytů

 

Katastrofální situace zůstává v Praze, kde se během srpna začalo stavět pouhých 85 bytů. Zdálo by se, že horší už to být nemůže. Přesto srpen není z tohoto pohledu nejhorší měsícem letošního roku. Toto nelichotivé prvenství stále drží květen, kdy Český statistický úřad (ČSÚ) v Praze evidoval v rámci zcela nové výstavby jen 48 zahájených bytů.

Loading



 

Horší než srpen byl letos také duben se 78 zahájenými byty. Od začátku roku se tak v hlavním městě začalo stavět 2539 nových bytů, což ne naprosto nedostatečné. Praha pro naplnění poptávky přirozenou obnovu bytového fondu potřebuje, aby se ročně stavělo minimálně deset tisíc nových bytů. K tomu jsme však velmi daleko, naopak deficit z minulých let se dále prohlubuje.

Bytová výstavba i nadále zůstává velmi špatná. Stavební firmy v rámci celé ČR v srpnu zahájily stavbu 3102 bytů, což je meziročně o 23,1 procenta méně. Podobně (o 21,8 procenta) klesl také počet dokončených bytů.

Zdlouhavé povolování bytových projektů a dlouhodobě neaktualizovaný územní plán hlavního města přesouvá bytovou výstavbu do okolního Středočeského kraje. Ten i letos bytové výstavbě v Česku dominuje, statistici v něm letos napočítali už 3534 nových bytů. To je o tisícovku více než v Praze. Tu letos předběhl i Jihomoravský kraj, který se 3490 zahájenými byty šlape na paty středním Čechám.

České stavebnictví stále dusí vysoké ceny, které v minulosti rostly dokonce dvouciferným tempem. Ostatně to vyplývá i ze statistik vydaných stavebních povolení, který je sice menší, ale hodnota těchto staveb výrazně vzrostla. Investoři tak za stejnou stavbu musí zaplatit mnohem více než dříve. Dokud se ceny stavebních prací a materiálu nevrátí na rozumnější hodnoty, české stavebnictví se z propadu nevzpamatuje. Budování chybějící infrastruktury zůstane zpomalené a dostupnost vlastního bydlení se nezlepší. Na to doplatí nejen jednotlivci, ale celá společnost.

REKLAMA

České stavebnictví na konci letních prázdnin pokračovalo v poklesu, stavební produkce v srpnu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 0,2 procenta. V porovnání s červencem byla o dvě procenta vyšší. Stavební úřady během letošního osmého měsíce vydaly o 8,4 procenta stavebních povolení méně než před rokem. Jejich hodnota ale výrazně vzrostla, konkrétně o 31 procent. Statistiky tak dokládají, že se staví méně za více peněz.

Autor: Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *