EUR 24.755

USD 22.926

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.755

USD 22.926

01. 03. 2024

0 komentářů

Popularita operativního leasingu roste, financování v rámci ČLFA vloni překročilo 21 miliard korun

 

Operativní leasing tvořil v minulém roce polovinu celkového objemu financování, které poskytly členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) na nákup nového osobního automobilu. Konkrétně se jednalo o 21,5 miliardy korun, což je téměř o 7 miliard více, než tomu bylo v roce 2022. Členské společnosti ČLFA financovaly v roce 2023 necelou třetinu všech nových osobních automobilů prvně registrovaných v České republice.

Loading



 

„Rok od roku pozorujeme rostoucí počet motoristů, a to jak z řad podnikatelů, tak i občanů, kteří chtějí řídit vybraný vůz a svůj drahocenný čas chtějí věnovat rodině, svým zálibám nebo rozvoji svého podnikání. Proto starosti o pojištění, servis, nákup dálniční známky nebo výměnu pneumatik přenechávají leasingovým společnostem,“ uvedl Pavel Fořt, člen představenstva ČLFA.

Stále větší oblibě v rámci operativního leasingu se těší full service leasing, na který nyní připadá zhruba 70 %. V tomto případě zákazník platí jen fixní měsíční splátky. Full service leasing zahrnuje veškeré služby spojené s provozem vozů, jejich údržbou a servisem, vyjma pohonných hmot a provozních kapalin.

Operativní leasing je nový trend, který řeší provoz auta jako službu. V praxi to znamená, že vozidlo patří leasingové společnosti, která se stará o povinné ručení, havarijní pojištění a volitelně o servisní služby a další poplatky. Klient pouze měsíčně platí za pronájem vozu, který je v jeho užívání. Operativní leasing je dlouhodobý pronájmem vozidla, zpravidla na tři až čtyři roky. V případě operativního leasingu se tedy na rozdíl od finančního leasingu nebo úvěru vozidlo nesplácí, ale pouze pronajímá. Operativní leasing je v současné době považovaný za moderní způsob, jak si bez starostí a bez úspor pořídit nový osobní automobil.

Popularita operativního leasingu stoupá i díky postupující elektrifikaci vozových parků, na kterou se české společnosti postupně zaměřují. Pro mnohé z nich je operativní leasing atraktivní možností, jak se vypořádat s vyššími pořizovacími náklady těchto vozidel. V minulém roce představoval operativní leasing 43 % nově uzavřených smluv na nákup elektrických osobních a užitkových vozů v rámci ČLFA.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *