EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Karel Pučelík

25. 08. 2020

0 komentářů

"Podpultovky" na pražském trhu

 

Investice do nemovitostí chce větším i menším zájemcům usnadnit technologická společnost. Pomocí automatického algoritmu i manuální kontroly jednotlivých nemovitostí má vytipovat vhodné možnosti k investicím. Podle společnosti Flat Zone jsou zveřejňované inzeráty v řadě případů chybné či zavádějící. Právě tomu chce svou službou „Podpultovky“ přecházet.

Loading



 


Technologická společnost Flat Zone, která se zabývá analýzou českého rezidenčního trhu, spustila novou aplikaci „Podpultovky“. Novinka má pomoci najít vhodné možnosti pro investice na pražském realitním trhu. Zájemcům pomůže najít nemovitosti pod cenou.
Flat Zone při výběru pracuje s automatickými výpočty založené na databázi realit po celé České republice. Pak ale na řadu přichází manuální kontrola vytipovaných inzerátů, což napomůže odhalení nepřesností v nich. Ty přitom nejsou podle společnosti až tak výjimečným jevem. Analytici postupně sledují správnost uvedených dat a hodnotí i podle fotografií reálný stav každého z bytů. Tento „předvýběr“ následně algoritmus nemovitosti zhodnotí podle dalších charakteristik (na základě správné výměry, lokality, dispozice, patra, příslušenství, stavu a mnoha dalších informací).

„Ty nejvíce podhodnocené posílá do uživatelsky přívětivé platformy, ve které je možné hledat podle mapy, textových filtrů nebo dvaceti kategorizovaných parametrů,“ uvádí společnost. Systém se aktualizuje každý den. Služba tak má za cíl zvýšit transparentnost na trhu a zjednodušit práci investorům – včetně těch menších.

Časté nešvary v inzerátech

V hlavním městě aktuálně panuje nedostatek bytů. Kromě nových projektů tak není na škodu se zaměřit i na starší nemovitosti. Služba pracuje hlavně právě se staršími byty, které jsou podle společnosti rizikovější v ohledu případných budoucích a nutných oprav, ovšem jejich nižší ceny mohou poskytovat dobrou příležitost pro investici.
Jak některé inzeráty na pražském realitním trhu vypadají a jaké se nejčastěji vyskytují chyby? Flat Zone má předem vytipované charakteristiky, na které se analytici zaměřují.

„Většinou se stává, že makléři přeceňují stav nemovitostí, které inzerují. Zaměřili jsme se proto na hodnocení kuchyně, koupelny a pokojů podle uvedených fotografií, abychom stav uváděli podle jednoho měřítka a navíc mohli odhadnout náklady na rekonstrukci bytu. Manuální kontrola je pro nás velmi důležitá, abychom dokázali počítat hodnotu nemovitostí s co největší přesností.
Například výměra je dle našich zkušeností uvedena špatně v 58 % případů. Makléři často uvádějí větší výměry, aby jejich inzeráty vycházely výhodně. Ve skutečnosti jsou byty o 5 % menší, než je inzerováno. Každý metr čtvereční v Praze znamená zhruba 100 tisíc Kč navíc, proto pečlivě procházíme popisy a půdorysy, abychom výměru opravili. U 37 % inzerátů není uvedena ani cena včetně provize. Standardní provize realitních kanceláří je 3 % z ceny, u nemovitosti za 5 milionů Kč tak hovoříme o 150 tisících Kč navíc,“ vysvětluje základy fungování služby projektový manažer společnosti Flat Zone Vít Soural

Podpultovky pak nabízí i další informace o nemovitostech, které se mohou při rozhodování o investici hodit. „U každé nemovitosti uvádíme očekávaný hrubý výnos, tedy yield, z pronájmu, navíc přidáváme i procentuální růst cen v lokalitě za posledních 12 měsíců. Tento údaj poukazuje na rozvojové lokality, ve kterých hodnota nemovitostí roste rychleji než průměr v Praze. Takové lokality jsou aktuálně například Hlubočepy, Libeň nebo Zličín,“ dodává za Flat Zone Vít Soural. Služba je dostupná na webových stránkách společnosti a aktuálně stojí 1990 korun na měsíc.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *