EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Aktuální sazby hypoték: ČNB nepřekvapila. Banky přitvrdí

 

Rozhodnutí České národní banky (ČNB) zvýšit sazby banky nepřekvapilo. Většina bank reagovala s předstihem a hypoteční úvěry zdražila ještě před zasedáním bankovní rady. Zbývají již jen dva poslední mohykáni, kteří drží sazby pod dvěma procenty. Další růst sazeb se ale blíží mílovými kroky.

Loading



 


Bankovní rada ČNB na čtvrtečním zasedání rozhodla od srpna 2017 již o třetím zvýšení úrokových sazeb. Základní úroková sazba vzrostla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. „Rozhodnutí ČNB o zvýšení sazeb nás nepřekvapilo. Úrokové sazby na trhu jdou postupně nahoru a odráží se to mimo jiné i na úrokových sazbách hypoték,“ uvedl Jiří Klos, manažer vývoje bankovních produktů Wüstenrot.

UniCredit a Expobank přesto zlevňují

Hypotéky zdražilo celkem sedm bank. UniCredit Bank a Expobank jako jediné banky úrokové sazby hypoték snížily. Expobank zlevnila hypotéky s fixací na jeden rok o 0,52 procentního bodu na 4,09 procenta, tříleté fixace o 0,57 procentního bodu na 3,35 procenta a pětileté dokonce o 0,59 procentního bodu na 3,42 procenta. Přesto zůstává jedinou bankou se sazbou u jednoleté fixace nad čtyřmi procenty a u tří a pětileté nad třemi procenty.
UniCredit naopak snížení úrokových sazeb hypoték umožnilo zařadit se u sledovaných fixací k jedněm z nejlevnějších bank. Hypotéky s fixací na tři až deset let zlevnila o 0,1 procentního bodu. Fixace na tři roky, tak začínají na 2,29 procentech a pětiletých na 2,39 procentech.

Dva poslední mohykáni drží sazby pod dvěma procenty

Úrokové sazby hypotečních úvěrů většiny bank se pozvolna začínají přiklánět k tříprocentní hranici a sazby pod dvěma procenty se pomalu vytrácejí. Posledními bankovními mohykány, kteří ještě nabízejí sazbu pod hranicí dvou procent, jsou mBank a Fio banka.
mBank s úrokovými sazbami nehýbala a ponechala i jednoletou fixaci na 1,54 procentech, což je nejnižší sazba, která se dá na trhu s touto fixací sehnat. Fio banka i přes zdražení pětiletých fixací na 1,88 procent stále drží jako jediná fixace na tři a pět let pod dvěma procenty.

Pomalými krůčky vpřed

Některé banky zdražují zatím jen o desetinku procentního bodu. ČSOB zvýšila sazby tříletých fixací z 2,49 na 2,59 procenta a pětiletých z 2,59 na 2,69 procenta v den zasedání bankovní rady ČNB 1. února. Hypoteční banka sice nezvýšila sazby plošně, ale garantovaná úroková sazba tří a pětiletých fixací vzrostla o 0,1 procentního bodu na 2,69 procenta, resp. 2,79 procenta.
Moneta Money Bank zvýšila sazby v polovině ledna, a to o 0,1 procentního bodu u jedno a tříletých fixací a o 0,2 procentního bodu u pětiletých fixací. S dalším zvyšováním sazeb zatím ale vyčkává. „U hypotečních úvěrů s fixací budeme reagovat na vývoj trhu. Sazba našich hypotečních úvěrů s variabilní sazbou bude v principu kopírovat kroky ze strany ČNB,“ uvedl Jakub Švestka.
Wüstenrot také ještě během ledna zvýšila sazby všech sledovaných fixací o 0,15 procentního bodu. Jednoleté fixace tak zatím nabízí od 3,79 procent, tříleté od 2,14 procent a pětileté od 2,34 procent.
Komerční banka si počkala na rozhodnutí ČNB a zvyšuje sazby až od dnešního dne. „Od pondělí 5. 2. zvyšujeme úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Zvýšení se týká všech délek fixace,“ uvedl Michal Teubner z Komerční banky.
Sledované fixace sazeb Komerční banky vzrostly o 0,2 procentního bodu. Hypotéku zafixovanou na jeden rok tak dostanete od 2,89 procenta, na tři roky od 2,69 procenta a na pět let také od 2,69 procenta.

Některé banky přitvrzují výrazněji

Sberbank vedly ke zvyšování sazeb také kroky ČNB. „V sazbách hypoték se projevuje zvýšení základní sazby ČNB a též zpřísňování měnové politiky, které má vliv na zvednutí ceny peněz a vyvolává zvýšení úrokových sazeb. Z tohoto důvodu jsme přistoupili od 1. 2. 2018 ke zvýšení sazeb hypoték od 0,1 % ročně, nejčastější zvýšení je o 0,2 % ročně,“ uvedla Radka Černá, tisková mluvčí Sberbank.
Fixace na tři a pět let ovšem zdražila Sberbank výrazněji. Sazby pětiletých fixací vzrostly o 0,3 procentního bodu na 2,39 procenta. Tříleté fixace vzrostly dokonce o 0,4 procentního bodu a přehouply se přes dvě procenta na 2,29 procenta.
Česká spořitelna zatím s růstem sazeb nepočítá. Česká spořitelna reagovala na vývoj trhu a podmínky dané ČNB již dříve. V tuto chvíli tak ČS úrokové sazby u hypoték nezvyšuje,“ uvedl tiskový mluvčí ČS Filip Hrubý.

Další zdražování se ale blíží

„V tuto chvíli nemohu být konkrétnější, ale mohu potvrdit, že i nás čeká v blízké době další zvýšení. Doporučuji proto všem klientům, aby své plány ohledně bydlení neodkládali,“ uvedl Jiří Klos, manažer vývoje bankovních produktů Wüstenrot.
Růst sazeb může přijít dříve, než se nadějeme. „Předpokládáme, že rozhodnutí ČNB o zvýšení sazeb promítneme do sazeb hypotečních úvěrů během několika týdnů,“ řekl Jiří Feix, generální ředitel Hypoteční banky. Hypoteční banka ale ještě přesné datum neuvedla. „O kolik a kdy přesně ještě není rozhodnuto,“ dodal Jiří Feix.
„Monitorujeme vývoj trhu i faktory, které mají vliv na hypoteční úvěry jako například kroky ČNB. V tuto chvíli předpokládáme změny na trhu hypotečních úvěrů, resp. ve výši sazeb, za které jsou úvěry poskytované, a to ještě během prvního čtvrtletí letošního roku,“ uvedl Martin Podolák, ředitel úvěrových produktů mBank.
Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank

Aktuální úrokové sazby – únor 2018
Banka 1 fixace 3 fixace 5 fixace LTV
Air Bank —– —– 2,49  
Česká spořitelna 3,79 2,79 2,49 do 80 %
ČSOB 3,69 2,59** 2,69** do 70 %
Equa Bank 3,79 2,29 2,29 do 70 %
Expobank 4,09* 3,35* 3,42* do 80 %
Fio banka 2,29 1,68 1,88** do 80 %
Hypoteční banka 3,69 2,69** 2,79** do 70 %
Komerční banka 2,89** 2,69** 2,69** do 80 %
mBank 1,54 2,09 2,29 do 80 %
Moneta Money Bank 2,57** 2,57** 2,67** do 80 %
Raiffeisenbank 3,89 2,29 2,29 od 70 % do 80 %
Sberbank 2,99 2,29** 2,39** do 80 %
UniCredit Bank 2,29 2,29* 2,39* do 80 %
Wüstenrot 3,79** 2,14** 2,34** do 80 %

Poznámka: *sazby jsou nižší, ** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb
Air Bank: Nabízí hypotéky s fixací pouze na 5 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun.
Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 %, slevu za výši hypotéky, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání a v případě fixace na 3–5 let slevu za službu Hypotéka s prémií.
ČSOB: V úrokových sazbách úvěrů do 80 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za aktivní platební styk v ČSOB, Eře a Poštovní spořitelně (stávajícím klientům stačí měsíční příjem na účet min. 5 000 Kč, novým klientům převést si platební styk do ČSOB, nebo Ery a Poštovní spořitelny) ve výši 0,3 % p.a. pro úvěry do 70 % LTV a 1,1 % p.a. pro úvěry do 80 % LTV a dále pak sleva za využití 2 ze 3 pojištění u ČSOB Pojišťovny ve výši 0,10 % p.a. (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti sjednané v pobočce ČSOB a pojištění úvěru).
Nesplnění kterékoli z uvedených podmínek pro slevy není překážkou poskytnutí hypotečního úvěru, v takovém případě však nevzniká nárok na příslušnou slevu z úrokové sazby.
Equa Bank: Úrokové sazby hypoték jsou uvedeny včetně zahrnutí slevy za pojištění schopnosti splácet od MetLife pojišťovny a.s.
Expobank: Platí pro IQ Hypotéka na bydlení a rekreaci, IQ Hypotéka na pronájem, Hypotéka hypoték – refinancování účelové hypotéky, IQ Hypotéka Multi – konsolidace účelových hypoték, IQ Hypotéka Energie.
Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím slevy za koupi 0,30 %, slevy při úvěru nad 1 mil. Kč 0,1 % a slevy při sjednání pojištění schopnosti splácet 0,2 % hypoteční úvěr prostřednictvím Fio banky. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.
Hypoteční banka: Úrokové sazby platí pro nové klienty po dobu prvního fixačního období od 6. prosince 2017.V úrokových sazbách je započtena sleva za splácení úvěru formou inkasa z účtu u ČSOB/ERA ve výši –0,10% a sleva za využití pojištění u ČSOB Pojišťovny (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti a pojištění úvěru) ve výši –0,10%. Sazby fixace na 3 a 5 let platí v případě splnění podmínek “Pěkné hypotéky”. Od 4. 5. 2015 probíhá akční nabídka “Úrokové schody”.
„Pěkná hypotéka“: Akce se vztahuje na všechny typy úvěrů s výší úvěru od 1 000 000 Kč včetně a s dobou fixace na 3 a 5 let mimo hypotéky s LTV Poměr výše úvěru k ceně nemovitosti od 71 % do 100 %, předhypotečního úvěru, americké hypotéky a převzetí dluhu. Podmínkou je sjednání pojištění úvěru v ČSOB Pojišťovně a inkaso splátky z běžného účtu v ČSOB/ERA. 
Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou.
mBank: Při sjednání pojištění. Úrokové sazby jsou garantované pro všechny klienty při poskytnutí hypotečního úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru a plnění smluvních podmínek. Sleva za pojištění Schopnosti splácet od mBank 0,25%. Sleva za obrat na účtu mKonto (ve výši 15 000 Kč) 0,50%.
Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Úroková sazba Hypotéky s výší úvěru od 1 mil. Kč, Konsolidace půjček zajištěná nemovitostí, Americké hypotéky, Doplňkového úvěru bez určení účelu, Konsolidace půjček k hypotéce při splácení úvěru z běžného účtu u MONETA Money Bank, a. s. určeného ke splácení úvěru a za plnění podmínky služby Aktivní účet uvedené v části X. úrokového lístku. Platí pro úvěry sjednané po 14. 1. 2007. Platí v případě výše úvěru do 75 % (včetně) z hodnoty nemovitosti, případně kupní ceny a dodržení měsíčního kreditního příjmu 15 000 Kč na účtu u MONETA Money Bank určeném pro splácení hypotéky, efektivní úrok 1,67 % ročně s RPSN 1,80 % zároveň platí za předpokladu zápočtu úspor klienta na běžném účtu ve výši 20 % nesplacené hypotéky.
Raiffeisenbank: Banka u minimálních sazeb nerozlišuje délku fixace. 
Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,2 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 2,5 milionu korun a pro americké hypotéky nad 1 mil. Kč (jinak +0,1 p.b).
UniCredit Bank: Sazby pro úvěry do 999 999 Kč jsou odvozeny od vyhlášených sazeb a liší se o + 0,1 procentního bodu.
Wüstenrot: 1) U úvěru s jednoletou úrokovou sazbou lze kdykoliv v průběhu fixace přejít na pětiletou úrokovou sazbu. 2) Extra úroková sazba platí pouze pro nové úvěry ve výši min. 1,5 mil. Kč.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *