EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

ČNB zvýšila sazby. Co na to hypoteční banky?

 

Česká národní banka (ČNB) zvýšila minulý týden úrokové sazby. Období levných peněz pomalu končí. Jak se podle hypotečních bank růst základních sazeb promítne do hypotečních úvěrů? Zachrání vyšší sazby realitní trh?

Loading



 


Úrokové sazby hypotečních úvěrů rostou již několik měsíců. Průměrná úroková sazba hypoték Fincentrum Hypoindex se v lednu odrazila ode dna a vzrostla z prosincových 1,77 procenta na 1,82 procenta a v dubnu prolomila hranici dvou procent. Mírný nárůst pokračoval i v dalších měsících a zřejmě se nezastaví ani v těch následujících.

Variabilní hypotéky již zdražily

Měnové rozhodnutí bankovní rady ČNB, které s platností od 4. srpna 2017 navýšilo základní úrokové sazby, se již odrazilo na variabilních sazbách hypotečních. 1M PRIBOR, na který jsou navázány variabilní sazby hypoték, ze čtvrtka na pátek v důsledku zvýšení sazeb ČNB vzrostl z 0,20 procenta na 0,35 procenta.
Růst hypotečních úroků by však neměl být nijak zásadní. „Může dojít k mírnému růstu, avšak nijak dramatickému, sazby zůstanou z dlouhodobého pohledu stále nízké,“ míní Petra Kopecká z Raiffeisenbank.
Zvýšení základních sazeb se nepromítne na ceny ostatních hypotečních úvěrů podle člena představenstva ČSOB Jana Sadila přímo a bezprostředně. „Úrokové sazby pomalu a postupně stoupají od prosince loňského roku, kdy byly na svém historickém minimu. Na druhou stranu – přestože úrokové sazby rostou a je pravděpodobné, že se jedná o dlouhodobý trend – je zapotřebí zmínit, že jsou pro klienty stále velmi atraktivní,“ uvedl Jan Sadil.
Více než růst základních sazeb ovlivňuje hypoteční trh doporučení ČNB, které omezilo výši poskytované hypotéky k hodnotě zástavy nemovitosti (LTV). „Úrokové sazby už vzrostly v důsledku regulace ČNB, a to především u LTV nad 80 procent. V dlouhodobém horizontu potom můžeme předpokládat, že navýšení ceny hypotečních úvěrů bude zhruba kopírovat cenu zdrojů,“ říká Pavel Vlček z mBank.

O kolik mohou hypoteční sazby vzrůst?

Hypotéky by tedy podle bank měly zdražit o desetinky procentních bodů. „Trh promítl očekávání zvýšení sazeb s předstihem. Analyzujeme současnou situaci a nevylučujeme mírné zdražení úrokových sazeb u hypoték v rozpětí 0,1 až 0,3 procentního bodu,“ uvedl tiskový mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.
Dopad na splátky hypoték však nebude dramatický. „Navýšení sazeb o 0,2 procentního bodu se neprojeví, protože na běžné hypotéce činí takový rozdíl několik stokorun,“ uvedl Pavel Vlček.
Konkurenční boj bank však může zvyšování hypotečních sazeb zbrzdit. „S ohledem na růst hypotečních sazeb průměrně cca o 0,3 procentního bodu od začátku roku předpokládáme velmi omezený dopad na sazby u hypotečních úvěrů v návaznosti na rozhodnutí ČNB. A to i díky pokračující vysoké konkurenci na trhu tlumící tlaky na růst sazeb. Nicméně lze předpokládat, že se průměrná hypoteční úroková sazba postupně začne vzdalovat dvouprocentní hladině,“ odhaduje vývoj sazeb Zdeněk Kovář z Fio banky.

Může být hůř?

Přijít ale může další zdražování. „Rozhodnutí ČNB po letech zvýšit sazby má samo o sobě spíš signální význam. Sílu získá až teprve poté, co ČNB přikročí k dalšímu zvyšování sazeb. A to je v nejbližších měsících málo pravděpodobné,“ říká analytik České spořitelny Michal Skořepa.
„Dle nás dojde k dalšímu zvýšení sazeb ve druhém až třetím čtvrtletí 2018 a pak na začátku roku 2019,“ uvádí  Jiří Polanský, analytik České spořitelny. Brzké zvyšování sazeb nás nečeká ani podle Petra Sklenáře, hlavního ekonoma J&T Banky: „Další zvýšení sazeb se pravděpodobně odsouvá hluboko do příštího roku, možná až na samotný konec roku 2018.“
Další růst sazeb by se však promítl do ceny hypotečních úvěrů zásadněji. „Pokud by ale došlo například na konci roku ještě k dalšímu zvýšení základní sazby například o dalších 25 bodů, potom už by to v součtu znamenalo téměř půl procenta a na to už by reakce být musela přijít,“ míní Pavel Vlček.
Objem poskytnutých hypoték překročil během prvních šesti měsíců letošního roku 118 miliard korun. Banky očekávají, že zájem o hypotéky přes mírný růst sazeb zatím neopadne. Spíše naopak. Lidé se do bank pohrnou kvůli obavám z dalšího zdražování.
„Toto zvýšení sazeb ČNB bylo očekáváno delší dobu. Očekáváme, že zvyšování úrokových sazeb bude pokračovat i nadále. To pravděpodobně vyvolá zvýšený zájem o hypotéky na bydlení v obavě před dalším zdražováním,“ míní Jiří Klos, manažer vývoje bankovních produktů Wüstenrot.

Zastaví se růst cen nemovitostí

Ceny českých nemovitostí rostou, a to se ČNB úplně nelíbí. Zvyšování sazeb však růst cen nemovitostí nezastaví. „Jedním z důvodů, proč ČNB přistoupila k další fázi utahování měnové politiky v podobě zvýšení základní úrokové sazby, je zdražování nemovitostí v tuzemsku. Vyšší sazby by mohly zmírnit aktuální cenový růst nemovitostí. K tomu, aby domácnosti efekt opravdu pocítily, by sazby musely vzrůst výrazněji,“ uvedl Petr Gapka, hlavní ekonom MONETA Money Bank.
„Zvyšování sazeb sice může oslabit poptávku, ale nedá se předpokládat, že by kvůli tomu ceny bytů začaly klesat. I zpomalení růstu cen je ale pokrok. Problém na trhu nemovitostí je na nabídkové straně. Bytů je prostě strašně málo, zvláště v některých městech a vévodí tomu Praha,“ uvedl Viktor Zeisel, ekonom Komerční banky.
Problém cen nemovitostí je nedostatečná výstavba bydlení i podle Michala Skořepy: „Nečekám žádný viditelný dopad zvýšení sazeb ČNB na ceny nemovitostí. Tam hrají navíc velkou roli i nabídkové faktory, jako je například pružnost stavebního práva.“
„Nepředpokládáme, že toto rozhodnutí změní dynamiku na trhu s nemovitostmi s ohledem na příznivý stav domácí ekonomiky a její výhled (viz výrazné zvýšení odhadu ekonomického růstu pro rok 2017 a 2018 ze strany ČNB, následující zvýšení odhadu ze strany ministerstva financí zveřejněného na konci července). Jinými slovy, bezprostředně negativní vliv na ceny nemovitostí by měl pohyb sazeb vzhůru o jednotky procent, nikoliv o desetiny,“ dodává Zdeněk Kovář.
Podle Jana Sadila, ale „stále nejsme v situaci, kdy by hrozilo nějaké bezprostřední realitní nebezpečí. Jsem toho názoru, že trh nemovitostí a koneckonců i trh hypotečních úvěrů je dostatečně zdravý.“

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *