EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Monika Lukešová

23. 10. 2012

1 komentář

Banky zpřísnily podmínky pro hypotéky

 


 

Jak u podnikových úvěrů, tak i u úvěrů na bydlení bylo zpřísnění standardů ovlivněno v největší míře vnímáním rizik souvisejících s očekávanou celkovou ekonomickou aktivitou a při schvalování úvěrů se projevilo zejména prostřednictvím vyššího požadavku na zajištění u podnikových úvěrů a růstu marží. Poptávka po úvěrech podnikům a úvěrech na bydlení klesla, naopak poptávka po spotřebitelských úvěrech se zvýšila. V posledním čtvrtletí roku 2012 banky očekávají zpřísnění úvěrových standardů u podnikových úvěrů a naopak uvolnění u úvěrů na bydlení. Poptávka po podnikových úvěrech by měla dle vnímání bank dále klesat, naopak u úvěrů domácnostem banky očekávají jejich růst,“ uvedla ve své zprávě Česká národní banka.
graf-uvery-na-bydleni-2
Zdroj : ČNB

Podle ČNB úvěrové standardy na straně nabídky u úvěrů na bydlení se ve třetím čtvrtletí 2012 v souhrnu zpřísnily, avšak ne plošně. Důvodem zpřísnění byla možná vyšší rizika spojená s očekávanou ekonomickou aktivitou. Další příčinou je konkurence ze strany jiných bank a snížené riziko spojené s náklady financování.

Snížený zájem o hypoteční úvěry zaznamenal i souhrnný ukazatel Fincentrum Hypoindex. V září bylo uzavřeno o 800 hypoték méně než v srpnu, snížily se i objemy, ale také úrokové sazby. V září byla průměrná úroková sazba nejnižší v historii, klesla na 3,46 procenta.
graf-domacnost-6
Zdroj : ČNB

Důvodem nižšího zájmu o hypoteční úvěry také může být refinancování. „Banky si mnohem více hlídají své klienty, než bylo obvyklé v minulých letech. První nabídka po ukončení fixace se sice obvykle pohybuje nad průměrnými sazbami, ale v případě nabídky od konkurenční banky je původní banka ochotna udržet si klienta téměř za jakoukoliv cenu. Klienti by tak neměli ani za v současnosti výhodných sazeb přestat myslet na konec fixace, vhodná strategie v jednání s bankou jim může i za současných podmínek ušetřit během několika let desetitisíce korun,“ řekl k výsledkům Hypoindexu Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Výsledky šetření ČNB zveřejňuje čtyřikrát ročně, tedy v lednu, dubnu, červenci a v říjnu. První i druhé analýzy v červenci se zúčastnilo 18 bank, které mají více než devadesátiprocentní podíl na bankovním úvěrovém trhu. Šetření se účastnily čtyři velké banky, tři střední, tři malé banky, tři pobočky zahraničních bank a pět stavebních spořitelen. 

REKLAMA

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • poradce001@seznam.cz

    9 listopadu, 2012

    Nejvíce náročné na své klienty jsou velké banky. Pokud nechcete obcházet 14 hypotečních bank tak mi napište mail a já vám dohodnu jednu schůzku s hypotečním specialistou ve vašem městě na které se vše dozvíte.

    Odpovědět