EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

ČNB sleduje úvěrové podmínky bank

 


 

Výsledky šetření bude ČNB zveřejňovat čtyřikrát ročně, tedy v lednu, dubnu, červenci a v říjnu. První analýzy se zúčastnilo 18 bank, které mají více než devadesátiprocentní podíl na bankovním úvěrovém trhu.

Celkově ze šetření vyplývá, že banky ve druhém čtvrtletí 2012 úvěrové standardy v souhrnu spíše zpřísnily u podnikových a spotřebitelských úvěrů, zatímco u úvěrů na bydlení došlo k jejich uvolnění. U podnikových úvěrů bylo zpřísnění standardů ovlivněno zejména vnímáním rizik spojených s výhledy některých odvětví, u spotřebitelských úvěrů souviselo s očekávanou celkovou ekonomickou aktivitou,“ uvádí Marek Petruš, ředitel komunikace a tiskový mluvčí ČNB.

Poptávka po bankovních úvěrech se zvýšila a banky ve třetím čtvrtletí očekávají další zpřísnění standardů, růst poptávky u úvěrů na bydlení a podnikům. Naopak pravděpodobně klesne zájem o spotřebitelské úvěry.

Zvýšenou poptávku o úvěry na bydlení zaznamenal i souhrnný ukazatel Fincentrum Hypoindex, když se v červnu znovu zvýšil počet úvěrů o 700, tedy na 7 062. Zájem bude nejspíš stoupat nadále, vzhledem k nízkým úrokovým sazbám, které banky momentálně nabízejí.

Na uvolnění standardů u úvěrů na bydlení působil silnější konkurenční tlak mezi bankami. Poptávka po úvěrech se v souhrnném vyjádření zvýšila ve všech segmentech. Ve třetím čtvrtletí 2012 banky očekávají zpřísnění úvěrových standardů u podnikových úvěrů a u úvěrů na bydlení. Poptávka po podnikových úvěrech se dle vnímání bank zvýší (ale nikterak plošně), poroste u úvěrů na bydlení a naopak se sníží u spotřebitelských úvěrů,“ dodává Petruš.

REKLAMA

Graf 1: Změny podmínek při schvalování úvěrů na bydlení (čistý procentní podíl, kladná hodnota = zpřísnění, záporná hodnota = uvolnění)
graf-cnb1

ČNB získává informace od bank formou dotazníku a pokrývají jak nabídkovou stranu úvěrů, tedy vývoj úvěrových standardů a podmínek stanovovaných bankami při poskytování úvěrů, tak poptávku ze strany domácností a firem.

Šetření pokrývá sledovaný vývoj úvěrových podmínek a poptávky po úvěrech za minulé čtvrtletí, ale také očekávaný vývoj v nejbližších třech měsících.

Graf 2: Změny poptávky domácností po úvěrech na bydlení (čistý procentní podíl, kladná hodnota = růst poptávky,
záporná hodnota = pokles poptávky)
graf-cnb2

REKLAMA

 Vyjádření ČNB k článku (doplněno 26. 7. 2012)

V souvislosti s článkem „ČNB si posvítí na úvěrové podmínky bank“ zveřejněném dne 24.7.2012 na internetovém portálu hypoindex.cz bychom rádi poskytli dodatečné upřesnění. Podle názoru ČNB nadpis článku přesně neodpovídá povaze Šetření úvěrových podmínek bank a navozuje mylný dojem, že zmíněné nově zavedené šetření je součástí dohledových aktivit ČNB.

ČNB i širší odborné veřejnosti šetření zprostředkuje informace ohledně aktuálního vnímání situace na úvěrovém trhu ze strany jeho přímých účastníků, což může být následně využito pro odhad předpokládaného vývoje ve finančním sektoru i v reálné ekonomice. Z pozice ČNB by tak šetření mělo sloužit zejména potřebám měnové politiky a k podpoře finanční stability.

Zástupci Sekce dohledu nad finančním trhu se šetření účastní pouze nepřímo a získané informace neslouží jako podklad pro výkon dohledových aktivit ČNB. 

V daném kontextu je rovněž vhodné zmínit, že šetření nepokrývá celý bankovní sektor a účast oslovených bank je čistě dobrovolná.

Poznámka:  Původní název byl na žádost ČNB upraven 26. 7.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *