EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Pixabay

28. 04. 2023

0 komentářů

Bitcoin za barák: Budoucnost v realitách je blockchain technologie

 

O pojmech jako kryptoměna, blockchain a NFT jste už pravděpodobně slyšeli. Dávno už to nejsou pouhá módní slova. Společnost Blockchain.com, která poskytuje finanční služby v oblasti kryptoměn, vyhodnotila, že každý den je provedeno více než 300 000 potvrzených transakcí s kryptoměnami. Tyto digitální měny založené na blockchainu ovlivňují všechna odvětví, včetně toho realitního. A nouze není ani o kreativní způsoby investování, jako je například crowdfunding. Co má crowdfunding a NFT společného? Otevírají investorům nové světy, a to doslova.

Loading



 

Být boháčem není třeba

Díky crowdfundingu se mohou lidé zapojit do investičních příležitostí, které byly dříve přístupné pouze velmi bohatým jednotlivcům. V rámci realitního crowdfundingu obvykle skupina investorů spojí svůj kapitál k financování realitního projektu organizovaného online platformou. Například developer chce postavit nový bytový dům za 300 milionů, ale od banky si zajistí úvěr pouze ve výši 160 milionů. Na dokončení projektu mu tak chybí 140 milionů, které může získat od investorů přes crowdfundingové platformy. Následný výnos u nemovitostních crowdfundingových příležitostí se obvykle pohybuje mezi 6 až 12 procenty.

„Žijeme ve světě, kde nemusíte být milionáři, abyste mohli začít investovat do nemovitostí, a možnosti přesahují rámec hmotného majetku. Nové slibné alternativy – crowdfunding a NFT v oblasti nemovitostí – umožňují investovat a budovat bohatství více lidem po celém světě,“ říká Jan Večerka, zakladatel a CEO aplikace BrikkApp, brikkapp.cz.

Krypto a nemovitosti

Kryptoměny jako je Bitcoin a Ethereum jsou digitální peníze, které fungují v blockchainu. Blockchain je distribuovaná databáze, kterou lze připodobnit k účetní knize, a je sdílena mezi uzly počítačové sítě. Jako databáze uchovává blockchain informace v elektronické podobě v digitálním formátu, čímž udržuje bezpečný a decentralizovaný záznam transakcí. Spotřebitelé v posledních letech provádějí na bázi blockchainu každodenní transakce. A realitní průmysl si toho všímá a předbíhá tento nejnovější trend. Transakce probíhají jak v digitálním prostoru – metaversu, tak v reálném světě.

„Do budoucna vidím veliký potenciál v tokenizaci nemovitosti, která rozdělí nemovitost na více „tokenů“ v blockchainu, což umožní frakční nebo částečné vlastnictví aktiva. Tokenizace navíc umožní, aby se investování do nemovitostí stalo likvidnější, což znamená, že investoři mohou se svými podíly snadno, levněji a rychleji obchodovat. Toto dále rozšíří současné možnosti mikroinvestování do nemovitostí na bázi crowdfundingu,“ doplňuje Jan Večerka.

Budoucnost digitálního pozemku

Internet se posouvá do další fáze a přesouvá reálný svět do kyberprostoru, známého také jako metaverse. Metaverse je virtuální prostředí přístupné přes internet, které obsahuje a propojuje nejrůznější virtuální světy. Lidé v nich komunikují a interagují v podobě avatarů ve 3D vykreslených komunitách.

REKLAMA

Prodej a vlastnictví pozemků se v metaversu zaznamenává prostřednictvím převodu nepeněžitých tokenů (NFT). Tyto tokeny se od ostatních kryptoměn liší svou podstatou. Tím, že je NFT nezastupitelné, každý reprezentuje unikátní objekt. Nejdražší lokality se nacházejí v blízkosti míst, kde se shromažďuje velké množství uživatelů – nedávno například někdo zaplatil 450 000 dolarů za to, aby se stal sousedem Snoop Dogga ve virtuálním světě zvaném Sandbox.

Závěr

Kryptoměny a blockchain dnes mění všechna odvětví od bankovnictví po zdravotnictví. Především se však ukazuje, že jedno z nejslibnějších využití blockchainu jsou nemovitosti. Ať už se jedná o byt k pronájmu, pozemek k prodeji, financování realitního projektu nebo vylepšení nemovitosti, blockchain dokáže optimalizovat všechny aspekty realitních transakcí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *