EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Karel Pučelík

26. 09. 2019

0 komentářů

Nová výstavba: Co chystá Central Group v Praze

 

Často skloňovaným tématem dnešního mediálního světa je nepříliš dobrá situace bytové výstavby. Nedostatek nemovitostí je dobře viditelný hlavně v Praze.  Na trh ovšem vstupují, či se k tomu teprve chystají, nové a nadějné projekty.

Loading



 

Článek je prvním dílem ze seriálu o bytové výstavbě developerů. Následovat budou projekty dalších významných hráčů na developerském trhu.

Významným hráčem na poli pražské bytové výstavby je společnost Central Group. Ta v současnosti chystá stovky nových bytů v různých oblastech hlavního města.
Na konec roku 2020 firma plánuje dokončení rodinného bytového areálu Zahrady Bohdalec v Michli na Praze 4. Celkově by se nabídka měla zvýšit o více než 130 bytů v klidné lokalitě. Podobný počet by ještě do konce letošního roku měla poskytnout Rezidence u Radnice v pražských Vysočanech.
Konec následujícího roku také znamená datum dokončení projektu Harfa Design Residence, který je, co se týče bytového fondu, větší než předchozí dva zmíněné.  250 bytů je laděno do moderního stylu, podle developera je Harfa Design Residence skvělou volbou pro mladé lidi žijící metropolitním stylem života, ale také pro investory.
Blíží se rovněž dokončení menších staveb, zmínit je třeba projekt Mílová nebo Pitkovické zahrady.

Co se připravuje

V plánech Central Group vzbuzují pozornost i další velké projekty, které společnost zatím chystá. Zásadním způsobem by se změnila bytová výstavba například v podstatné části Žižkova. První z návrhů v této městské části je Parková čtvrť.
„Unikátní projekt transformace nákladového nádraží v novou rezidenční čtvrť si vyžádal komplexní řešení. Oslovili jsme proto renomovaného architekta Jakuba Ciglera, který k projektu přistoupil velmi tvůrčím způsobem a navrhl čtvrť, která respektuje tradiční a oblíbené uspořádání této části města, posouvá ho však do 21. století,“ uvedl šéf Central Group Dušan Kunovský.
„Náš urbanismus vychází z tradic této části Prahy, počítá s polouzavřenými městskými bloky, které respektují charakter metropolitní zástavby tak typický právě pro Vinohrady a Žižkov. Velkou pozornost je třeba věnovat práci na hodnotném veřejném prostoru s množstvím zeleně. Na tom se s investorem shodujeme,“ popisuje projekt také Jakub Cigler.
Na pozemek s komplexem nefunkčních telekomunikačních staveb na křižovatce ulic Olšanská a Jana Želivského by měl vyrůst projekt známé architektky Evy Jiřičné nazvaný Centrum nového Žižkova. Kromě luxusních i dostupnějších bytů návrh pamatuje také na prostory pro služby.

Zmizí brownfieldy?

Podobně jako na Žižkově chce nahradit rezidenčními byty i nevyužitý brownfield na Kavčích horách. Na místě dosluhujících skladů v Hloubětíně má zase vyrůst kolem 1500 cenově dostupných bytů.
„Naším cílem je zde vytvořit velmi příjemné místo pro život s cenově dostupným bydlením. Hloubětín a Vysočany procházejí velmi dynamickou proměnou. Průmyslová minulost brownfieldů ustupuje budoucnosti. A je to tak dobře. Právě rezidenční využití totiž do takových oblastí patří,“ přiblížil plány Kunovský.
Tabulka 1: Projekty Central Group

Název Místo Počet bytů
Zahrady Bohdalec Praha 4 135
Rezidence U Radnice Praha 9 113
Pitkovické zahrady Pitkovice 21
Harfa Design Residence Praha 9 249
Rezidence Park Kavčí Hory Praha4
Projekt Mílová Praha 4 54
Parková čtvrť Žižkov 2100-2600
Centrum nového Žižkova Žižkov
Tesla Hloubětín Praha 14 cca. 1500

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *