EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Karel Pučelík

24. 09. 2019

0 komentářů

New York jako na dlani. Takový bude výhled z nejvýše postaveného bytu světa

 

V roce 2020 se plánuje dokončení Central Park Tower, která se patrně stane nejvyšší rezidenční budovou na světě. Bude se skládat s více než 130 pater a bezmála dvou set bytů. Developer si od ambiciózního projektu slibuje zisky v řádech miliard dolarů, noví majitelé luxusních apartmá si budou muset připlatit.

Loading



 


Ze svého bydliště budou lidé zhlížet na Empire State Building, ikonický Chrysler Building a desítky dalších mrakodrapů. Nejvyšší rezidenční budova světa Central Park Tower se nachází v New Yorku na samém okraji vyhlášeného Central Parku. Vešlo se do ní 131 pater a 179 bytů. Asi je netřeba dodávat, že takové bydlení se nebude moci dovolit každý. Jak se v takové výšce žije popsal server CNBC.com.

Astronomické ceny

Budova nedávno dosáhla požadované výšky, pokročily i práce na vnějšku výrazného mrakodrapu. Teď jsou na řadě interiéry, které rovněž mají oslnit na první pohled. Dokončení je proto plánováno až na konec příštího roku.
Celkově stavitelé připravili byty různých velikostí v astronomické celkové hodnotě čtyř miliard dolarů. Cena nejmenšího, konkrétně dvoupokojového bytu v newyorském věžáku je stanovena na sedm milionů dolarů. Zájemci o větší či lépe situované apartmány samozřejmě musí počítat s mnohem vyššími náklady. To vše ze stavby dělá nejen nejvyšší budovu určenou k bydlení, ale také i nejdražší.
Šéf Extell Development, který za rekordní stavbou stojí, však navíc tvrdí, že pokoje nejsou výjimečné jen polohou téměř v oblacích a nádhernými výhledy, ale i prostorem samotným.
Stavba je opatřena luxusním vybavením, nechybí venkovní i vnitřní bazén, restaurace, tělocvična a můžete zde pohodlně koupit i šperk od Cartiera. Nejlepšími technologiemi je osazen i výtah, těmi běžnými by trvala cesta povážlivě dlouho, tento však pasažéry doveze do 131. patra za zhruba minutu a půl. Úctyhodný výkon.

Bude poptávka?

Zmíněný server ovšem zmiňuje i rizika, se kterými musí provozovatelé počítat, zejména pak současné chladnutí trhu s luxusními komoditami. Svou roli zde hraje také vysoká nabídka podobných apartmánů v New Yorku.
Poptávku po nesmírně drahém bydlení také mohou snížit obavy z možné blížící se krize. Ty sice ještě nejsou v mediálním světě příliš frekventované, ale čas od času se upozornění na přicházející fázi hospodářského útlumu veřejným prostorem problesknou.
Developer počítá se zákazníky převážně ze Severní Ameriky, ale také i ze zámoří, hlavně z Asie. Z  Číny také proudí i část prostředků financujících projekt.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *