EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 10. 2022

0 komentářů

Byty jsou dražší než před rokem, mírně ale zlevňují

 

Starší byty se v létě v Praze prodávaly za ceny kolem 125 tisíc korun za metr čtvereční. Ten tak vycházel zhruba o 3 tisíce korun levněji než ve druhém kvartálu letošního roku. Lidé však stále zaplatili o 7 procent více, než když koupili byt v létě 2021. V dalších krajských městech byl vývoj obdobný. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou.

Loading



 

Ceny bytů v České republice pokračovaly v mírném zlevňování, které začalo již mezi dubnem a červnem letošního roku. Poslední statistiky za třetí čtvrtletí ukazují, že v Ostravě se ceny bytů snížily až o 5 procent, v Brně o 4 procenta, v hlavním městě o 2 procenta. Jedinou nezápornou hodnotu zaznamenala Olomouc s nula procenty – tedy stagnací cen.

„Zatímco ve druhém kvartálu ještě ceny symbolicky rostly – třeba v Plzni, či stagnovaly – například v Ostravě, aktuální mezikvartální statistiky už ukazují jednoznačný vývoj trendu,“ říká Lumír Kunz jednatel společnosti FérMakléři.cz ke statistikám za 3. kvartál letošního roku.

V Praze se prodávaly byty v období mezi červencem a zářím v průměru za 125 tisíc korun za metr čtvereční. V předcházejícím čtvrtletí to přitom bylo 128 tisíc korun. V Brně ceny pokorně sestoupily ze statisícové hranice na 98 tisíc korun. Nejlevněji ze sledovaných měst vychází Ústí nad Labem a Ostrava. Tam bylo možmé koupit byt za necelých 40 tisíc korun, resp. za 46 tisíc korun za metr čtvereční v případě Ostravy.

Je zajímavé sledovat, že i regiony, kde byly ceny nízko a předpokládal se tudíž růstový potenciál, hlásí pokles. Připisujeme to na vrub výrazné nedostupnosti hypoték, která je plošná pro celé území České republiky. Tento faktor tudíž převládá nad regionálními vlivy,“ uvedl Lumír Kunz.

Statisticky zajímavá je skutečnost, že loni touto dobou byly ceny bytů nižší, a to nezanedbatelně. „V Olomouci se byty loni prodávaly dokonce o 18 procent levněji než je tomu nyní,“ poznamenal Lumír Kunz. I v Ústí na Labem, Plzni a Hradci Králové ukazují meziroční statistiky za třetí kvartál cenový růst. Nejméně zdražilo meziročně naopak Brno a to o 4 procenta. Praha eviduje meziroční zdražení ze 117 tisíc korun na 125 tisíc za metr čtvereční, tj. téměř 7% růst.

REKLAMA

Čísla za poslední kvartál roku 2022 ukáží dle odborníků ještě pravděpodobně pokles cen bytů. Výhled na hypotečním trhu však ukazuje na oživení.

Zdá se, že inflace v České republice už se unavila a začíná klesat. Dovolím si tvrdit, že v březnu 2023 budeme mít inflaci kolem 6 procent. V tu chvíli nebude reposazba na úrovni 7 procent adekvátní. Věřím proto, že se dostaneme někam mezi 3 až 4 procenta. Ve chvíli, kdy se trh oživí, vrátí se na něj celá poptávka. Češi jsou historicky nastaveni vlastnit. Trh aktuálně čelí takzvané odkládané spotřebě nikoli změně chování lidí,” dodal Jiří Pathy, generální ředitel Gepard Finance.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *