EUR 25.235

USD 23.713

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.713

Ceny bytů loni vzrostly o 6,3 procenta. Zdražily i rodinné domy a pozemky

 


 

V roce 2015 byl zájem hlavně o malometrážní byty v Praze a v krajských městech. Podle Hypoteční banky nejméně vzrostly ceny rodinných domů. V průběhu posledního čtvrtletí se ceny rodinných domů zvyšovaly jen mírně, a to o 0,5 procenta. Více zájemci o nové bydlení zaplatili i za pozemky. Meziročně jejich cena vzrostla o 4,4 procenta.

„Růst cen bytových jednotek se v posledním čtvrtletí loňského roku mírně zrychlil. Oproti předchozímu kvartálu ho táhla zejména krajská města. Absolutně největší cenový přírůstek byl dosažen v Královehradeckém, Karlovarském, Ústeckém a Jihomoravském kraji,“ uvedl Petr Němeček.

Rostly více ceny starších cihlových domů, oproti panelákům. Největší zájem přitom byl o malometrážní byty v Praze a krajských městech. Lidé kupovali novostavby hlavně v Praze a v Brně, kde se meziroční nárůst cen pohyboval v rozmezí 6 až 10 procent.

Developerům se loni opravdu dařilo. Za celý loňský rok prodali jen v Praze více jak sedm tisíc bytů. 

Zájem je spíše o starší rodinné domy

„Také ceny rodinných domů pokračovaly v posledním čtvrtletí loňského roku v mírném růstu. Meziročně si připsaly 2,2 pcb. Růst cen byl způsoben i mírným zdražením stavebních materiálů a zvyšující se naplněností kapacit stavebních firem, která vedla k růstu cen práce. V uplynulém čtvrtletí byla na trhu také patrná zvyšující se nabídka developerské výstavby – převážně řadových rodinných domů v lokalitách Praha, Brno a Plzeň,“ řekl Petr Němeček.

REKLAMA

Zájem byl spíše o domy k rekonstrukci. Pořizovací cena je totiž nízká a lidé si mohou dům upravit podle svých představ.  

Poptávka po pozemcích stabilně roste

„Pozemky dlouhodobě představují nejstabilnější segment rezidenčních nemovitostí, který vykazuje mírný setrvalý růst cen. V posledním kvartále si pozemky připsaly 1,7 pcb, za celý rok 2015 pak 4,4 pcb. Poptávka po pozemcích se nijak nesnižuje, naopak ji táhne zvyšující se výstavba a loni ji podpořila i nadcházející změna DPH u pozemků v letošním roce,“ uvedl Němeček.

Pozemky jsou vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady. Nejvíce se prodávají pozemky v okolí velkých měst. Poptávka je nejen po velkých a zasíťovaných pozemcích, ale i po levnějších pozemcích bez kompletních veřejných sítí. 

HB INDEXu:

REKLAMA

Hypoteční banka představila index vývoje cen nemovitostí v České republice v dubnu roku 2011. Tento ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří. HB INDEX je zkonstruován s využitím hedonického modelu, který sleduje až 30 různých parametrů nemovitostí. Do modelu vstupují údaje získané z odhadů cen nemovitostí, které jsou předmětem hypotečních úvěrů od Hypoteční banky.

Samotný HB INDEX je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostí – bytů, rodinných domů a pozemků. Za bazickou hodnotu 100 byly zvoleny skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010, jeho hodnota bude vždy definována s přesností na jedno desetinné místo. Struktura indexu bude z důvodu zachování dlouhodobé kontinuity neměnná. Na přípravě indexu spolupracuje uznávaný odborník z Akademie věd ČR Martin Lux, který je zároveň odborným garantem výpočtu indexu. HB INDEX zveřejňuje Hypoteční banka každé čtvrtletí na svých webových stránkách.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *