EUR 24.935

USD 23.131

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.935

USD 23.131

Ceny některých stavebních materiálů klesají, developerský trh roste, říká odborník

 

Některé developerské projekty z důvodu drahého stavebního materiálu zpomalily. Developeři přesunuli svůj zájem mimo Prahu, ale regionální výstavba má své výhody i nevýhody. Na vývoj trhu a zda by volil panelák, nebo novostavbu jsme se zeptali Jana Loba, jednatele společnosti K&L Rock.

Loading



 

Jak je na tom momentálně developerský trh? 

Myslím si, že developerský trh, jako takový má stále rostoucí trend. Z chování velkých developerských skupin je však vidět, že se připravují na možné ochlazení trhu.

Začínají se znovu rozjíždět pozastavené stavby?

Pokud se bavíme o významnějších projektech, tak u těch jsem nezaznamenal pozastavení, spíše zpomalení, nicméně tyto stavby stále pokračují. Naše skupina má start nového projektu naplánovaný na letošní podzim, takže uvidíme, jak to bude vypadat u nás.

REKLAMA

Je rozdíl mezi regionální a pražskou výstavbou? 

Regionální výstavba má svá specifika, mezi ty pozitivní bych řadil rychlejší schvalování projektů, či menší ceny pozemků na vstupu. Prodejní ceny jsou však jiné oproti Praze, proto se spousta větších skupin soustředí na Prahu či Brno. S náklady za výstavbu bytového metru jsou mnohdy výš, než by byli schopni v dané lokalitě prodávat.

Praha je zajímavá z finanční stránky a také z důvodu vysoké poptávky po bytech. Developeři měli snadnou cestu v prodeji, projekt byl většinou celý prodaný dříve, než začala stavba.

Za negativní stránku považuji dlouhé schvalovací procesy. Naši zákonodárci by se měli zamyslet nad legislativou, která by umožnila zkrátit určité schvalovací procesy a tím urychlit obnovu a výstavbu nového bydlení po celé republice, nejen v Praze.

Je stále stavební materiál tak drahý jako na jaře letošního roku?

Trh s cenami materiálu se uklidňuje a dané segmenty už začínají klesat. Jako důležitější spíše vidím, že materiál vůbec je, byly tu měsíce, kdy materiál dle dodavatelů prakticky vůbec nebyl.

REKLAMA

Jaký je zájem o byty v developerských projektech, které jsou ve výstavbě? 

Hypoteční trh hodně spadl díky sazbám centrální banky. Poptávka po vlastním bydlení však nezmizela. Je nutno říct, že nákup vlastního bydlení se citelně prodražuje.  V této době sleduji zvýšenou poptávku zejména o tzv. investiční byty, které se následně pronajmou. Oproti prodeji nových bytů, trh s pronájmy roste.

Jak vidíte vývoj developerského trhu do konce roku?

Myslím si, že do konce roku je to krátký výhled, nic moc se asi nezmění. Otázkou je, jak zahýbe nové vedení centrální banky s úrokovými sazbami a jak na základě toho budou komerční banky schvalovat hypotéky, a za jakých podmínek. Pokud budou hypotéky lépe dostupné, prodeje se opět zvednou, kdyby však hypotéky nebyly dostupné, je jasné, že prodeje budou dále klesat. To je výhled spíše na nadcházejících 12 měsíců.

A co byste volil vy: větší byt v paneláku nebo menší v novostavbě za stejnou cenu?

V tento moment díky energetické krizi bych volil novější stavbu s modernějšími technologiemi. Energetická náročnost momentálně zajímá všechny klienty. A také proto, že se mi nové moderní stavby líbí.

Jan Lobo

má bohaté zkušenosti na akciových, měnových či komoditních trzích a především v oblasti realit. Obchodování na burze se věnuje již od mládí. V roce 2019 se svým tehdejším kolegou Erikem Kmetěm založili skupinu K&L Rock Group. V roce 2020 spustili alternativní investiční fond, který zhodnocuje prostředky klientů unikátní kombinací investic do nemovitostí, tradingu na akciových i komoditních trzích a private equity. V současnosti má skupina v portfoliu aktiva za téměř čtvrt miliardy korun a její aktivity jsou rozčleněny do tří hlavních oblastí – správa a zhodnocování majetku, realitní projekty a private equity investice. Jan Lobo se v rámci K&L Rock Group věnuje vedení realitních a developerských projektů, tvorbě a naplňování celkové strategie a také řízení, školení a rozvoji týmu zhruba desítky obchodníků.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *