EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

16. 11. 2021

3 komentáře

Co je to pasport stavby a kdy ho potřebujete?

 

Pasport stavby neboli zjednodušenou dokumentaci skutečného provedení budete potřebovat tehdy, pokud se původní projektová dokumentace k objektu nedochovala. Co pasport obsahuje a kdo jej může zpracovat? 

Loading



 

Kdy je pasport potřeba?

Stavebník má dům postavit podle schválené projektové dokumentace. Po dokončení stavby je zpracovávána dokumentace skutečného provedení, v níž se zaznamenávají případné odchylky, které byly při výstavbě provedeny.

Není-li nutné vyhotovovat dokumentaci skutečného provedení, postačuje tzv. zjednodušená dokumentace skutečného provedení, tedy pasport. Budete jej potřebovat tehdy, pokud se dokumentace ke stavbě nedochovala, například jde o stavbu velmi starou, a není tak možné dokumentaci dohledat.

Pasport se vám hodí při:

  • rekonstrukci nemovitosti, k níž není dochována dokumentace skutečného provedení, anebo dokumentace skutečného provedení neodpovídá skutečnosti
  • narovnávání právního stavu v katastru nemovitostí u neevidovaných staveb při prodeji nemovitosti; pasport však nenahrazuje neexistující stavební povolení
  • odstraňování existující stavby, kdy se do pasportu zakresluje bourací postup
  • prodeji nebo pronájmu domu, kdy jste povinni zajistit vypracování průkazu energetické náročnosti budovy

Podmínky pro vydání pasportu

Obsah dokumentace skutečného provedení aktuálně stanoví příloha č. 14 k vyhlášce 499/2006 Sb. Dokumentace sestává z průvodní zprávy, souhrnné technické zprávy, situačních výkresů a výkresové dokumentace. U pasportu postačuje k průvodní a souhrnné technické zprávě doložit zjednodušený situační nákres a zjednodušenou výkresovou dokumentaci.

REKLAMA

Podle stavebního zákona má vlastník stavby povinnost po celou dobu existence stavby uchovávat dokumentaci skutečného provedení. Pouze v případě, kdy příslušný úřad stavbu v minulosti řádně povolil (splnění této podmínky musí vlastník také prokázat), avšak nedochovala se komplexní dokumentace skutečného provedení, zákon umožňuje předložit stavebnímu úřadu k ověření zjednodušenou dokumentaci skutečného provedení (pasport).

Institut pasportu tedy nemá sloužit k legalizaci černých staveb, pouze k narovnání právního stavu. Pasportem tak nelze nahradit chybějící stavební povolení, nahrazuje pouze nedochovanou nebo neexistující dokumentaci skutečného provedení.

Jak probíhá pasportizace?

Při pasportizaci geodet stavbu přeměří a následně vyhotoví geometrický plán. Bez toho se neobejdete, podléhá-li stavba povinnosti evidence v katastru a musí se zakreslit do katastrální mapy.

Na základě potvrzeného geometrického plánu se následně vyhotoví výkresy a textová část pasportu. Pasport stavby může na rozdíl od projektové dokumentace k výstavbě zpracovat kdokoliv, nejedná se totiž ve vybranou činnost ve výstavbě.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Věra Dostálková

    16 května, 2022

    Dobrý den.
    V obci se provádí digitalizace a katastr nemovitostí vyzval majitelku, aby doložila potřebné doklady, protože rozměry domu jsou v současné době větší, než původní dům. Jedním z dokladů je i doklad o kolaudaci domu, který současná majitelka nedohledala. Navštívila stavební úřad v místě bydliště a požádala o kopii rozhodnutí. Bylo jí sděleno, že na jejím pozemku jsou ještě další zděné nemovitosti a mimo geometrického plánu objektů musí doložit ještě pasport stavby dle Vyhlášky č. 499/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Tyto dva zděné objekty jsou staré více jak 50 let a slouží k sušení prádla a k uschování potřebného nářadí. Stáří objektů se dá dokázat např. čestným prohlášením sousedů.
    Původním majitelem nemovitostí byl otec majitelky, od kterého dům s uvedenými
    nemovitostmi získala, a který tyto dva objekty postavil. Kopie rozhodnutí, i když existuje, jí nebylo vydáno s tím, že nejdříve musí doložit geometrický plán a zmiňovaný pasport. Prosím Vás o radu, jestli je v případě takto starých objektů možno využít nějaké výjimky, pokud tedy existuje a jestli jí skutečně nemůže být vydáno rozhodnutí o kolaudaci rodinného domku.
    Děkuji za Váš čas a radu.
    Věra Dostálková

    Odpovědět

  • Černohorska

    4 května, 2023

    Dobrý den pokud dva roky bojují o odstranění černé stavby na pozemku sousedů a před nedávnem sem se dozvěděla ze byla stavba zapsána do katastru na základě pasportu a já mám důkazy ze tam byla stavba postavena před 5 lety jakou mám šanci na odstranění? Stavební úřad se mnou komunikuje velmi špatně. Myslíte ze je tam i pochybení na straně stavebniho úřadu? Dekuji za odpoved

    Odpovědět

  • Diagraph.cz

    19 března, 2024

    Pasport stavby je po novele stavebniho zákona 2024 jednou z možností jak legalizovat tkzv. černé stavby. Čas se krátí. Neotálejte máte čas do konce června.

    Odpovědět