EUR 24.710

USD 22.791

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.710

USD 22.791

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

09. 05. 2024

1 komentář

Daň z nemovitosti 2024: údaje s vyšší částkou k zaplacení byste měli dostat do 24. května

 

Finanční správa už začala rozesílat nové předpisy pro platbu daně z nemovitosti. Tato daň v letošním roce v průměru o 80 % vzrostla. Poplatníci si tak připlatí v řádu stokorun i tísícikorun. Pokyny k platbě by měli mít všichni do 24. května. Daň je poté splatná do 31. května.

Loading



 

Od začátku letošního roku vzrostla daň z nemovitosti na základě nových sazeb. Pokud jste tedy zvyklí platit pětistovku za menší byt v osobním vlastnictví, tak od letošního roku vám může daň vyrůst téměř k tisícovce. Výši daně můžete už teď zjistit v daňovém portálu mojedane.cz, v záložce nezaúčtované obraty. Do daňového portálu se přihlásíte přes svou bankovní identitu nebo datovou schránku.

Pokyny pro platbu ale finanční správa i rozesílá, stejně jako v minulých letech. V těchto rozesílaných zprávám informuje o nové výši daně z nemovitosti a také o platebních údajích a o způsobu platby. Pokyny k dani z nemovitosti dostávají poplatníci různě:

  • do datové schránky (asi milion uživatelů),
  • emailem (asi milion registrovaných uživatelů),
  • prostřednictvím SIPO (asi 50 tisíc poplatníků),
  • složenkou (asi 1,8 milionu poplatníků).

Zdroj: Finanční správa

Od složenek k digitalizaci

Tradičně finanční správa vždy rozesílá složenky k dani z nemovitosti. Tyto složenky jsou posílány postupně. První várka je poslána už na konci dubna, takže už můžete mít složenku ve své schránce. Poslední složenky jsou posílány tak, aby dorazily nejpozději 24. května, tedy týden před splatností daně z nemovitosti.

REKLAMA

Pokud tedy složenku zatím nemáte, je možné, že ještě stále dojde poštou. Pokud ani po 24. květnu nebudete mít složenku, tak si zkontrolujte svou datovou schránku. Uživatelům datových schránek totiž nejsou posílány složenky, ale pokyny dostávají do datové schránky. Stejně tak si zkontrolujte své emaily, zda jste se již dříve neregistrovali k zasílání údajů emailem.

Pokud stále složenku k dani z nemovitosti postrádáte a údaje k platbě nemáte, tak můžete zkontrolovat portál mojedaně.cz. Také byste měli navštívit finanční úřad, zda mají správně kontaktní údaje. Na finančním úřadu vám i řeknou, jak velkou daň z nemovitosti platíte a jak ji zaplatit. Místně příslušným finančním úřadem je úřad dle kraje nemovitosti.

Postupně se finanční správa snaží už několik let omezit zasílání papírových složenek. Delší dobu již platí, že můžete dostávat údaje k platbě na email, k tomu je ale nutné se včas registrovat. Od ledna 2023 platí, že složenky k dani z nemovitosti nejsou speciální daňovou složenkou, při platbě složenkou tak zaplatíte poplatek poště. Také platí, že pokud máte datovou schránku, tak předpisy k platbě dostáváte digitálně a složenku vám daňová správa neposílá.

Díky těmto postupným krokům ubývá množství rozesílaných složenek, stejně tak se i snižují náklady na správu daně z nemovitosti.

Platba daně z nemovitosti

Termínem pro platbu daně z nemovitosti je 31. květen, letos tento den připadá na pátek. Pokud jste povinni platit daň větší než 5000 Kč, tak můžete tuto daň platit ve dvou splátkách, první je splatná na konci května a druhá je splatná 30. listopadu.

Jak zaplatit daň z nemovitosti?

Nejjednodušší je daň platit převodem. Údaje pro převod najdete ve své datové schránce, v emailu nebo na složence k dani z nemovitosti. Daň můžete také platit přes SIPO. Nebo přes složenku na poště, platba složenkou je zpoplatněna ceníkem české pošty.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Inflační koeficient

Co je to inflační koeficient u dani z nemovitých věcí

Konsolidační balíček platí od ledna letošního roku. V jeho rámci došlo k růstu daně z nemovitosti, která průměrně vzrostla téměř na dvojnásobek. Přibyla navíc povinnost platit daň z nemovitosti dle toho, jak je nemovitosti zapsaná v katastru. A řadě domácností mohla daň z nemovitosti citelně stoupnout. To ale není konec zvyšování daně z nemovitosti. Od […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024

Zvýšení daně z nemovitosti 2024

Zvýšení daně z nemovitosti v roce 2024

Pro rok 2024 byl přijat konsolidační balíček, který kromě jiných daní mění i výši daně z nemovitých věcí. Zvyšuje koeficient, navíc zavádí úpravu daně z nemovitosti podle inflace. Řada měst také plánuje měnit místní koeficienty a upravovat daň z nemovitosti místně. Jak se tedy tato daň zvýší v roce 2024?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Galetta

    17 května, 2024

    Jako já mám největší problém asi s tím placením, protože mi to teď přišlo do datovky a s tou fakt jako nejsem velká kamarádka. Jsem ten člověk, co je rád, že si nainstaluje software Microsoft Office 2019 a tím končím. Nějaká datovka je pro mě španělská vesnice a toleruji to jen proto, že musím.

    Odpovědět