EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2023

0 komentářů

Zvýšení daně z nemovitosti v roce 2024

 

Pro rok 2024 byl přijat konsolidační balíček, který kromě jiných daní mění i výši daně z nemovitých věcí. Zvyšuje koeficient, navíc zavádí úpravu daně z nemovitosti podle inflace. Řada měst také plánuje měnit místní koeficienty a upravovat daň z nemovitosti místně. Jak se tedy tato daň zvýší v roce 2024?

Loading



 

Co určuje výši daně z nemovitosti:

  • velikost nemovitosti, výše daně se odvíjí od počtu metru čtverečních dané nemovitosti,
  • to, zda je nemovitosti určena k bydlení, nebo je to komerční nemovitost,
  • místo, kde se nemovitost nachází, přičemž rozhoduje jak velikost obce, tak místní úprava daně.

2 koeficienty pro výpočet daně z nemovitosti:

  • základní koeficient, který se odvíjí od velikosti obce, nejvyšší koeficient má Praha, jako největší obec v ČR,
  • místní koeficient, který upravuje místní samospráva pro jednotlivé typy nemovitostí.

Konsolidační balíček 2024

V minulých letech příliš nedocházelo k úpravám výše daně z nemovitosti, pouze se minimálně měnily místní koeficienty. Delší dobu už se ovšem diskutuje o tom, že daň z nemovitých věcí je v České republice velmi nízká. Že neodráží inflaci cen nemovitostí a v podstatě neodpovídá cenové realitě na trhu realit. K poměru k ceně nemovitosti totiž tato daň reaálně klesá, ceny nemovitosti v posledních deseti letech skokově narostly, zatímco se výše daně neměnila.

Tyto diskuze se promítly i do podoby konsolidačního balíčku, který platí od příštího roku. Kromě úpravy výše daně tak konsolidační balíček obsahuje i úpravu o inflaci. A daň z nemovitosti by se měla pravidelně zvyšovat. Oproti původnímu návrhu nebyl schválen tzv. státní koeficient, který by reguloval výši daně na státní úrovni.

Změny v místních koeficientech

Kromě konsolidačního balíčku se do cen daně z nemovitých věcí promítnou i změny v místních koeficientech. V uplynulých letech docházelo k takovým úpravám spíše výjimečně a obce zachovávaly stále stejnou výši daně z nemovitostí. Pro rok 2024 ale dojde ke změně v několika větších i menších městech. Někde se daně změní pouze pro jasně určené komerční nemovitosti. V řadě měst ale dojde také k úpravám daně pro nemovitosti pro bydlení.

Změny výše daně z nemovitosti v roce 2024

Pro rok 2024 se zvyšuje základní sazba za metr čtvereční nemovitosti. V průměru dojde ke zvýšení o 80 %. Například sazba u obytné budovy se zvyšuje ze 2 Kč na 3,5 Kč na m2 nemovitosti. Sazba u garáží se zvyšuje z 8 Kč na 14,5 Kč na m2. Sazba staveb pro rodinnou rekreaci se zvyšuje z 6 Kč na 11 Kč. A budovy pro podnikání (kromě zemědělství) zvyšují sazbu z 10 Kč na 18 Kč za m2. (sazby najdete například zde)

REKLAMA

Pro rok 2024 také řada obcí zvyšuje místní koeficient. K tomu obce v minulých letech sahaly spíše výjimečně, pro následující rok ale dojde ke změně v desítkách obcí. Koeficient se tak zvýší v Ostravě, v Jihlavě, v Písku, v Nymburku, v Chebu, ve Žďáru nad Sázavou, ve Vsetíně, ve Zlíně, v Uherském Hradiště. Koeficient se sníží v Ústí nad Orlicí. Zvýšení koeficientu se někde týká jen průmyslových a jasně definovaných nemovitostí. V Nymburku, v Písku, v Jihlavě, ve Žďáru nad Sázavou, ve Zlíně a v Uherském Hradiště jde ale o navýšení koeficientu i u nemovitostí určených k bydlení. (místní koeficienty najdete vypsané zde)

Inflační koeficient je pro rok 2024 stanoven na 1. V roce 2024 tedy daň z nemovitosti ještě neovlivní. Každý další rok se ale daň z nemovitosti bude zvyšovat podle inflace za uplynulý rok, přičemž jako referenční měsíc je stanoven měsíc květen. Inflační koeficient se bude stanovovat jako podíl bazického úhrnného indexu k měsíci květnu roku předcházejícímu zdaňovacímu období a základu 100, zaokrouhleno na jedno desetinné místo směrem dolů.

Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí

Pro výpočet vyšší daně z nemovitosti není nutné podávat daňové přiznání. Pouze vám v květnu přijde nová vyšší výměra od finančního úřadu. Daňové přiznání ale budete mít povinnost podat, pokud jste v roce 2023 nabyli nějakým způsobem nemovitosti (koupě, dar, dědictví). Daňové přiznání poté musíte podat do konce ledna 2024.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Inflační koeficient

Co je to inflační koeficient u dani z nemovitých věcí

Konsolidační balíček platí od ledna letošního roku. V jeho rámci došlo k růstu daně z nemovitosti, která průměrně vzrostla téměř na dvojnásobek. Přibyla navíc povinnost platit daň z nemovitosti dle toho, jak je nemovitosti zapsaná v katastru. A řadě domácností mohla daň z nemovitosti citelně stoupnout. To ale není konec zvyšování daně z nemovitosti. Od […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

druhá splátka daně z nemovitosti

Nezapomeňte do konce listopadu zaplatit daň z nemovitosti

Daň z nemovitosti je daň z majetku, která se platí zpravidla jednou ročně a to na současné daňové období. Daň se platí částečně dopředu, je splatná do konce května a platí se na celý daný rok. Přitom ale někteří poplatníci si můžou daň rozdělit do dvou splátek. Druhá splátka je pak splatná do 30. listopadu.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

24. 11. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *