EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

31. 01. 2022

0 komentářů

Daňové přiznání a příjem z pronájmu

 

Příjem z pronájmu je příjem, který musíte uvést v daňovém přiznání a odvést z něho daň z příjmu. Pro příjem z pronájmu bytu platí, že ho můžete danit i jen jako fyzická osoba nepodnikatel, není třeba si kvůli němu zakládat živnostenský list a není nutné vést účetnictví. Podle jakých pravidel se tedy daní příjem z pronájmu?

Loading



 

Příjem z pronájmu, nebo ubytovací služba?

Rozlišujeme mezi těmito výdělečnými činnostmi. Příjem z pronájmu realizuje fyzická osoba nepodnikatel a tento příjem se daní dle §9 zákona o daních z příjmu. Příjem z ubytovací služby můžete realizovat pouze na IČO a daní se jako příjem ze samostatné výdělečné činnosti nebo jako příjem právnické osoby. V závislosti na tom, zda podnikáte na živnostenský list nebo jako obchodní společnost.

  • Pronájem nemovitosti je pronájem, který má dlouhodobý charakter a zajišťuje bytovou potřebu nájemníka. Platby za pronájem probíhají zpravidla jednou za měsíc a pronájem nemovitosti je dlouhodobý, tedy v rámci měsíců či roků. Jde o běžnou situaci, kdy jste si pořídili investiční byt a ten nyní pronajímáte pro realizaci výnosů.
  • Ubytovací služby jsou provozovány na IČO. Jsou poskytovány na krátkou dobu a opakovaně. Slouží pro zajištění služeb v rámci cestovního ruchu. Klasicky jde o ubytování například v hotelech. Finanční správa jako ubytovací služby ovšem posuzuje i krátkodobé ubytování přes AirBnB v soukromých bytech. Pro danění ubytovací služby platí stejná pravidla jako pro příjem z podnikání.
  • Více si můžete najít v metodickém pokynu finanční správy.

Pamatujte tedy, že pokud realizujete příjmy z pronájmu v rámci AirBnb, tak je automaticky bráno, že tato činnost je vaše podnikání. Což znamená, že musíte mít příslušná povolení, musíte platit řádné daně a místní poplatky a příjmy zdanit jako příjmy ze samostatné výdělečné činnosti. A máte povinnost podat daňové přiznání do 1. dubna každého roku.

Příjem z pronájmu znamená povinnost podat daňové přiznání

Povinnost podat daňové přiznání do 1. dubna každého roku máte, i pokud realizujete příjem z pronájmu jako fyzická osoba. Tento příjem znamená, že mzdová účtárna u zaměstnavatele nemůže provést roční zúčtování daně z příjmu zaměstnance a ten musí podat daňové přiznání.

Příjem z pronájmu se poté daní dle §9 zákona o daních z příjmu. Na příjem z pronájmu můžete uplatnit reálné či paušální náklady a vypočtenou daň můžete snížit využitím některé daňové slevy. Daň má splatnost do 1. dubna každého roku.

REKLAMA

Jak snížit vypočtenou daň z příjmu z pronájmu?

Pro zdanění můžete využít paušální výdaje, které jsou v tomto případě 30 %. Často ale vychází mnohem výhodněji počítat reálné výdaje pro dosažení příjmu. Může se tak podařit snížit daň na naprosté minimum. Do reálných nákladů si totiž můžete dát odpisy nemovitosti a také paušál na auto, tyto částky dokáží často snížit dosažený zisk i na nulu.

Jako reálné náklady můžete také započítat například pořízení nového vybavení do nemovitosti nebo poplatky za makléřské služby. Do reálných nákladů pak nepatří příspěvky do fondu oprav nebo náklady na energie v dané nemovitosti.

Tip: Co patří do reálných nákladů při pronájmu nemovitosti

Jak dále snížit daň z příjmu z pronájmu

Daň z příjmu můžete snížit využitím daňových slev. Většina pronajímatelů má ovšem i jiné příjmy a často daňovou slevu „vyčerpají“ už v zaměstnání nebo v rámci podnikání. Jsou ale skupiny obyvatel, kterým právě daňové slevy můžou snížit i daň vypočtenou v rámci příjmu z pronájmu. Jsou to například osoby ve starobním důchodu, kterým investiční nemovitosti zajišťují dodatečný příjem ke státnímu důchodu. Nebo ženy na mateřské a rodičovské dovolené.

Daňové slevy:

  • základní daňová sleva na poplatníka,
  • sleva na invaliditu
  • a na ZTP/P,
  • na studenta,
  • sleva na vyživované dítě,
  • školkovné,
  • sleva na manželku/manžela.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *